Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

30 de milioane de lei din fonduri europene nerambursabile

Proiectele au fost semnate pe ultima sută de metri şi au în vedere reabilitarea ambulatoriului Spitalului de Neurochirurgie şi refacerea picturii interioare a Mănăstirii Golia şi a infrastructurii din preajma lăcaşului de cult.

Spitalul de Neurochirurgie a fost construit în 1972 iar de atunci nu a intrat niciodată în reparaţii capitale. Proiectul refacerii Ambulatoriului are o valoare de aproximativ 6,19 milioane lei, din care 4,85 milioane lei fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 21 de luni. managerul spitalului susţine că de modernizări vor beneficia aproximativ 25.000 de persoane pentru primul an de funcționare. Pe lângă ambulatoriu, vor mai fi renovate dar şi echipate, 7 cabinete medicale. Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor CJ, la licitaţia acestor lucrări, s-au înscris şapte firme de contrucţii.

Consiliul Judeţean este singura instituţie publică din ţară care are în administrare o mănăstire. Este vorba de complexul Golia, care va  primi încă 7 milioane de euro de la Uniunea Europeană.

Fondurile vor fi folosite pentru restaurarea picturilor realizate în timpul domniei lui Vasile Lupu. Vor fi refăcute şi trotuarele, spaţiile verzi şi liniile de tramvai, din preajma lăcaşului de cult. Cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare este conceput ca o continuare a proiectului de restaurare a Mănăstirii Golia, finalizat în anul 2010. În cadrul acestuia au fost restaurate biserica Mănăstirii Golia, turnurile, și parțial, zidurile de incintă. Lucrările sunt preconizate a se finaliza într-un an şi jumătate.

Aceste două investiţii sunt ultimele proiecte ale judeţului Iaşi care au primit bani de la Uniunea Europeană, pentru că fondurile alocate până la sfârşitul anului 2013 pentru România s-au epuizat.

Cele două proiecte au o valoare de peste 30 de milioane de lei şi au fost semnate astăzi, în turnul Golia, de preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, reprezentanţii celor două instituţii care vor beneficia de investiţii, primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita şi Gabriela MACOVEIU, Director Comunicare, Cooperare si Dezvoltarea Afacerilor în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*