Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, judecat pentru corupţie de Curtea de Apel Suceava

Procesul în care rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, este acuzat de fapte de corupţie privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a UMF Iaşi a fost reluat, vineri, la Curtea de Apel Suceava, care stabilise restituirea dosarului la DNA, soluţie casată însă de instanţa supremă, informează Mediafax.

La acest prim termen de rejudecare a procesului, după ce soluţia iniţială a Curţii de Apel Suceava a fost casată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost acceptată cererea mai multor avocaţi ai apărării de amânare a cauzei, în condiţiile în care s-a constatat că una dintre părţi nu a fost citată conform procedurii.

Preşedintele completului a dispus amânarea cauzei până în 21 februarie şi i-a atrasatenţia agentului procedural să respecte procedura de citare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în noiembrie 2013, ca procesul în care Vasile Astărăstoae, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, este judecat pentru fapte de corupţie să fie reluat la Curtea de Apel Suceava. Astfel, instanţa supremă a admis recursul Direcţiei Naţionale Anticorupţie faţă de decizia din mai 2013 a CA Suceava de retrimitere a dosarului la DNA central pentru refacerea urmăririi penale.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată în 21 decembrie 2011, de către procurorii DNA Iaşi, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene cu 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae este acuzat de procurorii DNA de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată de DNA Iaşi se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Iaşi, dar a fost strămutat ulterior la Curtea de Apel Suceava.

Adrian Ciureanu, Daniela Druguş şi Cosmin Pughin au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în octombrie 2011, ei fiind ulterior eliberaţi în urma recursului formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În referatul trimis judecătorilor de procurorii DNA pentru emiterea mandatelor de arestare se arată că „în baza unor înţelegeri prealabile şi având concursul fraudulos al numiţilor Tănăsescu Laurian Gabriel (reprezentant al SC Euro Management Grup Bucureşti şi prieten a lui Ciureanu), Pughin Corvin, Ciureanu Adrian şi Vasile Astărăstoae au decis atribuirea ilegală a contractului de lucrări în favoarea firmei SC Maguay Impex SRL Bucureşti, cauzând un prejudiciu de 6.126.481 de lei UMF, bugetului statului şi Uniunii Europene”.

Acelaşi document mai arată că rectorul UMF Iaşi Vasile Astărăstoae şi Daniela Druguş, directorul administrativ al instituţiei, ar fi aprobat plata a 160.000 de lei fără TVA către Maguay Impex SRL pentru „cheltuieli de instruire”, deşi aceste servicii nu ar fi fost realizate.

Procurorii DNA susţineau că firma Maguay Impex SRL, aparţinând lui Pughin, i-ar fi dat Danielei Druguş, drept mită, un laptop în valoare de 2.500 de euro. Totodată, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş ar fi cerut 54.000 de lei de la Maguay Impex pentru a finanţa evenimentul Zilele UMF.

În plus, Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al UMF Iaşi ar fi primit din partea firmei Maguay Impex SRL echipamente IT de aproape 94.000 de lei pentru societatea sa Congrex.net SRL Iaşi.

Ancheta DNA la UMF Iaşi a fost iniţiată la începutul anului 2011, când procurorii au descins la sediul universităţii pentru a analiza documentaţia tuturor celor 23 de proiecte europene pe care instituţia ieşeană le derulează.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*