Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Produsele de la Crilovic – elemente și accesorii indispensabile în cadrul bisericilor

vesmintebisericestiro_10Se cade ca orice locaș de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, să fie împodobit cu cele care alcătuiesc o accesorizare completă a acestora, astfel ca atât săvârșirea Sfintei Liturghii, cât și a celorlalte ceremonii religioase să fie corespunzătoare cu tradițiile și regulile acestei confesiuni.

Este foarte important ca alegerea acestora să vizeze întotdeauna calitatea, dar și o estetică ce poate transforma locul în ceva deosebit, potrivit cu atmosfera specifică sfintelor biserici. În întâmpinarea celor care au de realizat astfel de alegeri, de achiziționat produse bisericești diverse, iese Crilovic – producător consacrat, cu vechime pe această nișă.

Gama de acoperaminte biserica de la Crilovic este una diversificată, incluzând și veșminte pentru preoți, respectiv pentru cei care ocupă diverse ranguri bisericești. Nu lipsesc din portofoliul lor prapurii, bedernițele, articolele decorative diverse, dar și accesoriile necesare pentru a completa vestimentația liturgică.

Articole bisericești emblematice, de la Crilovic

Fiecare textil decorativ trebuie să corespundă cu anumite rigori, iar calitatea în cazul lor este indiscutabilă. Sfintele vase, denumite și procovete, sunt cu rol deosebit de important în timpul slujbelor, iar textilele cu care sunt îmbrăcate nu au voie să lipsească. Astfel de produse regăsesc cei interesați și în portofoliul producătorului Crilovic, pe vesmintebisericesti.ro.

Utilitatea lor nu le este străină nici enoriașilor, fiind vorba despre cele care îmbracă vasele cu care preotul iese din altar. În unele bisericii, încă mai se practică atingerea credincioșilor cu acestea. Sunt cele în care se săvârșește transformarea anafurii și a vinului în Sfântul Sânge și Trup al Mântuitorului. Ca textură, materialele sunt asemănătoare cu veșmintele preoților.

Astfel de produse se regăsesc la CRILOVIC, în număr de 3: pentru Sfântul Disc, pentru Sfântul Potir și pentru a acoperi sfintele vase. Își aduc contribuiția în ceea ce privește ritualul prescomidiei. Pot fi tot felul de modele imprimate pe acestea, reprezentând motive speficice, uneori încărcate cu franjuri.

Epigonatul, denumit bederniță în cele mai multe zone din țară, se referă la textilul care se atașează pe umărul stâng al ținutei preoțești, deci este completat de cordon și poate avea formă de romb, respectiv pătrat. Poate fi purtat numai de cei care au primit binecuvântare în acest sens, fiind un element cu tradiție, regăsit în veșmintele episcopilor, dar și ale preoților. Vorbim despre un element ce reprezintă semn distinctiv în rândul slujitorilor Sfintelor Altare. Cine poate acorda acest drept, de a purta bedernița? Intră în atribuțiile mitropoliților sau a patriarhilor. Aceasta este suspendată de obicei până la nivelul genunchilor. Poate fi confecționată din mătase sau din in, decorată frumos cu fir argintiu sau auriu, întruchipând scene religioase diverse. Unele sunt completate de ciucuri, chiar și de pietre prețioase, fiind disponibile în variante cromatice diverse la Crilovic.

Crilovic întâmpină pe cei interesați atât cu cele mai sus precizate, dar și cu alte articole textile, reprezentând acoperământe pentru biserică. Fiecare în parte are rol bine stabilit, indiferent că este vorba despre analog, despre dveră sau orice alt articol. Spre exemplu, dvera este reprezentată de pânza care acoperă ușa altarului, iar analogul cea care se pune peste pupitrul de unde se citește Sfânta Evanghelie. Bineînțeles, în ceea ce privește o astfel de alegere, se va ține cont și de partea estetică, de o cromatică asociată pentru cele două.

În cadrul procesiunilor se vor folosi de asemenea textile diverse, țesături ce au la bază modele centrale, de tipul prapurilor. În principiu acestea vizează o icoană și sunt înfrumusețate prin franjurile care le înconjoară. Textura lor deosebită este redată de catifea, combinată elegant cu broderiile. În principiu există dimensiuni standard pentru acestea.

Crilovic oferă servicii specializate în acest sens, existând posibilitatea de a le realiza după un model dorit, culorile broderiei putând fi de asemenea alese.

Cei interesați pot vizualiza lista de produse pe care Crilovic le pune la dispoziție online, inclusiv culorile broderiei. Alte specificații ale produselor sunt disponibile acestora pe site-ul oficial al producătorului – www.vesmintebisericesti.ro, dar pot fi furnizate și prin contactarea directă, telefonic, a acestuia.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*