Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Studenţii străini de la UMF Iaşi, revoltaţi că trebuie să dea şpagă profesorilor pentru a promova examenele

Un scandal de proportii este pe cale sa izbucneasca la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa din Iasi. Nemultumirile vin din partea studentilor straini, revoltati de faptul ca sunt obligati de anumite cadre didatice sa plateascaspaga pentru promovarea examenelor.

Studentii francezi, in numar de cateva sute la UMF Iasi, au afirmat reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IAsI ca ii vor demasca pe profesorii spagari si sunt decisi sa protesteze in fata universitatii iesene sau chiar a ambasadei din Bucuresti. Studentii straini au ales sa studieze la UMF Iasi pentru ca platesc o taxa mult mai mica, in comparatie cu alte state europene. Au venit aici sa invete si sa obtina promovarea examenelor in baza cunostintelor dobandite la cursuri.
Acestia sunt foarte revoltati ca s-au pregatit pentru a obtine note bune la examen, dar nu sunt de acord sa plateasca o anumita suma de bani, drept spaga pentru profesori. Din spusele unor studenti francezi de la Facultatea de Medicina din cadrul UMF Iasi, pentru un examen, profesorii le cer o taxa de 600 euro. Acest lucru ii revolta, pentru ca indiferent daca ai invatat sau nu, esti obligat de profesor sa platesti aceasta taxa, altfel risti sa nu promovezi nici anul. Indignati de faptul ca nimeni din conducerea universitatii de invatamant superior medical din Iasi nu ia masuri impotriva profesorilor corupti, studentii sunt hotarati sa protesteze.
„Nu vrem sa platim spaga pentru ca am invatat pentru examene. Nu este corect sa te oblige profesorul sa-i platesti 600 de euro ca sa iti dea nota de trecere, cu toate ca eu invat si sunt foarte bine pregatit. Am venit in Romania la Medicina ca sa invat, nu sa platesc spaga profesorilor. Vom ajunge la protest si promitem ca vom afisa numele profesorilor si suma de bani pe care o cere fiecare studentilor. Daca nu se rezolva este posibil sa ne transferam la alta universitate de medicina din Romania sau chiar din alta tara. Si studentii romani sunt obligati sa plateasca spaga ca sa treaca examenele, dar mai putin de 600 euro. Pentru ca suntem straini, noua ni se cer mai multi bani”, a declarat unul dintre studentii francezi.

1.000 de euro spaga la examenele la Anatomie

Nu este prima data cand UMF Iasi este aratata cu degetul de universitatile similare din tara, din cauza spagilor pe care profesorii le cer studentilor pentru promovarea examenelor. Nu exista facultate din UMF care sa nu fi fost mentionata in scandalul legat de spagi. Sunt cadre didactice, in special la fiziopatologie, fiziologie, care, dupa ce incaseaza spaga de la studenti, ii cheama apoi la domiciliu cu carnetul. Este posibil ca profesorul sa nu fi fost multumit de banii primiti si atunci sa mai cotizeze ceva si acasa la domnul sau doamna profesor, cand trebuie sa i se treaca nota in carnet. Dupa cum spun cei mai multi studenti, atat straini, cat si romani, cea mai mare spaga li se cere la Anatomie. Aici, taxa stabilita de cadrele didactice ajunge si la 1.000 de euro. Profesorii motiveaza ca este cea mai grea disciplina si daca nu treci la Anatomie, te afli in situatia de a pierde anul si poti sa ajungi sa nu mai termini facultatea. „Am deja un examen ramas la Anatomie. Nu am avut bani pentru spaga. Este extrem de greu sa faci rost de atatia bani. Asta numai pentru un profesor. Dar sunt atatia profesori care pretind bani pentru examene. De unde sa iau bani? Sa fac prostitutie ca sa termin Facultatea de Medicina? Eu vreau sa fac rezidentiatul in Germania sau Franta si ma pregatesc pentru asta din timpul facultatii. Eu nu vreau sa platesc spaga pentru examene”, a spus o studenta in anul II la Facultatea de Medicina.

Rectorul corupt, scut pentru profesorii spagari

Este greu de starpit coruptia la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, atata timp cat institutia de invatamant superior are in frunte un rector trimis in judecata pentru coruptie. Cum poate prof. dr. Vasile Astarastoae sa sanctioneze un profesor corupt, cand el insusi este judecat pentru o asemenea fapta?

In astfel de conditii, vai de studenti, pentru ca nu au sanse sa scape de profesorii spagari. La sedinta cu cadrele didactice, ce a avut loc in aceasta saptamana la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, rectorul Vasile Astarastoae i-a mangaiat pe crestet pe profesorii care cer spaga studentilor, spunandu-le ca este convins ca nimeni nu cere taxa studentilor. Un cadru didactic tanar a propus conducerii sa schimbe modalitatea de examinare a studentilor francezi. Acesta a solicitat sa se introduca testul grila pentru a se elimina discutiile legate de cumpararea examenelor. Doar institutiile abilitate ale statului ar putea sa stopeze acest fenomen ingrijorator de la UMF, care persista de ani buni.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*