Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

Şef IPJ Iaşi: “Vrem colinde la Ruginoasa, nu bătăi cu bâte”

Oamenii legii se pregatesc pentru bataia de la Ruginoasa, din judetul Iasi, de pe 31 decembrie. Sute de politisti si jandarmi vor merge in comuna, pentru a preveni orice abatere de la lege si pentru pastrarea ordinii si linsitii publice.

Costel Gatlan, cms sef adjunct IPJ Iasi: “Speram ca cei din Ruginoasa sa ne incinte cu colinde, nu cu batai singeroase, cu bite, ca in anii trecuti. E mai bine sa fim civilizati, pentru ca o tara intreaga e cu ochii pe noi, iar comentariile pe baza acestor traditii nu sint deloc imbucuratoare, ci mai degraba denigratoare”.

Desi bataia de a Ruginoasa este extrem de violenta, tinerii din satele Deleni si Valeni nu vor sa renunte la traditie, chiar daca aceasta, de-a lungul anilor, a fost denaturata. Legenda spune ca tinetii care ieseau invingatori aveau privilegiul sa stea pe linga curtile boierilor. De cele mai multe ori aveau grija de mosiile si de averile acestora.

De-a lunul anilor, traditia s-a schimbat. Si nu in bine. Baietii care reuseau sa cistige batalia obtineau suprematia in sat pe o perioada de un an si aveau dreptul sa isi aleaga fetele cele mai frumoase din sat pentru a se insura sau a merge la bal.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*