Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Statul nu-i plăteşte bursa, dar îi cere să achite impozitul. Călin Calfa, din Iaşi, este olimpic naţional la pian

Olimpicul Călin Calfa, unul dintre cei mai buni mici pianişti din ţară, este ignorat de stat când vine vorba de plata bursei de merit însă somat de ANAF să plătească drepturile de autor pentru un concert susţinut pe scena Filarmonicii din Iaşi. “Ce înseamnă impozit”, a spus copilul mamei sale, când somaţia cu numele său a ajuns acasă.

Deşi, potrivit legii româneşti, minorii nu sunt scutiţi de la plata drepturilor de autor, situaţia este privită ca fiind absurdă de către părinţi şi apropiaţi, care se plâng că micul Călin Calfa, olimpic naţional la pian şi participant la un concert susţinut pe scena Filarmonicii din Viena, nu este ajutat deloc de stat. Băiatul ar trebui, teoretic, să primească o bursă de merit, derizorie, de 28 de lei pe lună pe care însă autorităţile nu au mai plătit-o de mai bine de două luni. Decizia de impunere a Fiscului a ajuns la casa familiei lui Călin în urmă cu câteva zile şi are o valoare de 13 lei. Este aferentă drepturilor băneşti primite de băiatul de 12 ani pentru un concert susţinut în 2012 pe scena Filarmonicii din Iaşi, atunci când micul pianist a fost retribuit cu 400 de lei.

“Ce ne-a oferit statul român drept răsplată pentru aceste rezultate şi sacrificii? Impozite!” Mama olimpicului, Geanina Albu, spune că nu se pune problema să nu achite banii impuşi de Fisc.  Femeia a spus că atunci când a venit plicul de la Fisc băiatul s-a întrebat “ce a făcut rău”. “I-am explicat că nu a făcut nimic rău, ci că a cântat un concert la Filarmonică, a fost plătit pentru asta, iar acum trebuie să plătească impozit pe venitul respectiv.

“Nu vrem să încălcăm legea şi categoric vom plăti acest impozit, dar nouă, ca părinţi, contribuabili de altfel, ni s-a părut totul o glumă proastă! Călin a obţinut locul l la Olimpiada Naţionala de Pian, a reprezentat România pe multe scene internaţionale, de unde s-a întors cu premiul l şi alte premii speciale. Vara aceasta a urcat România pe locul l la unul dintre cele mai prestigioase concursuri mondiale de pian şi nimeni nu ne-a întrebat cum a fost, cum aţi ajuns acolo. Nimeni nu l-a felicitat pentru această performanţă! Paradoxal, i-au impozitat suma pe care a primit-o în urma unui concert! Sincer, sună ca în schiţele lui Caragiale! E minor?  Hai să-l impozităm!  A reprezentat România peste hotare?  Şi ce dacă? Neinteresant!”, a declarat, revoltată, Geanina Albu.

Citeste mai mult: adev.ro/mlcv2j

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*