Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

 

Secretarul de stat Maricel Popa: „Nu ştim să accesăm proiecte europene pentru energie!”

“Nu ştim să ne folosim de banii ieftini şi nici să scoatem profit din energia pe care o producem”, a declarat astăzi, secretarul de stat la Ministerul Economiei, Maricel Popa.

Demnitarul ieşean a explicat că este nemulţumit de faptul că autorităţile judeţului Iaşi şi nici primarii comunelor nu ştiu să acceseze proiecte europene pe energie. “Avem un singur proiect european pe energie fotovoltaică” a detaliat secretarul de stat. Este vorba despre un parc de capacitate redusă, de 1 MW/h, în comuna ieşeană Miroslava.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Miroslava, Florin Antohi a declarat că este vorba de un proiect depus de primărie în urmă cu aproape 5 ani şi care recent, a primit aviz favorabil pentru finanţare. „Valoarea este de 5 milioane de euro, investiţia va fi susţinută din fonduri europene, cu o confinanţare de 2% din partea Primăriei. Parcul va fi construit pe o suprafaţă de 5 ha, în zona Ciurbeşti. Contractul pentru finanţare va fi semnat săptămâna trecută la Bucureşti”.  Lucrările vor începe după organizarea licitaţiei şi ar trebui să fie finalizate în 2015.  Din momentul în care centrala va fi funcţională, iluminatul public stradal,  la şcoli, dispensare şi poliţia locală va fi gratuit. „După un calcul de acum 5 ani, de când s-a scris proiectul, Primăria Miroslava plătea câte 7-800.000 de lei anul pentru iluminatul public.” a mai spus Antohi.

Mai mult, prin vânzarea energiei produse , profitul ar trebui să fie, potrivit estimărilor secretarului de stat, aproximativ de 120 de euro pe MW/h.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*