Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Mass Media şi democraţia în ROMÂNIA postcomunistă, prima lansare de carte din istoria CNA

La sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului din Bucureşti a avut loc lansarea volumului  Mass-media şi democraţia în România postcomunistă, coordonat de Daniel Şandru şi Sorin Bocancea şi publicat de Editura Institutul European din Iaşi, acesta fiind primul eveniment de acest gen din istoria instituţiei.

Prefaţat de jurnalistul Emil Hurezeanu, volumul reuneşte contribuţiile a 32 de specialişti din diferite domenii (ştiinţe politice, sociologie, ştiinţe juridice, istorie, ştiinţele comunicării şi analiză media) şi, totodată, ziarişti reputaţi la nivel naţional şi local. Este vorba despre cea de a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a unei cărţi care a apărut iniţial în 2011 şi care reprezintă prima şi singura întreprindere interdisciplinară ce analizează relaţia dintre presă şi politică, precum şi evoluţia acesteia în postcomunismul românesc.

Amfitrionul evenimentului a fost Preşedintele CNA, Laura Georgescu, iar la manifestare au luat parte jurnalşti din presa scrisă şi audio-vizuală, specialişti în analiza mass-media, cadre universitare, profesionişti media din organizaţii non-guvernamentale şi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului din România.

 Primul prezentator al cărţii a fost Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, în calitate de postfaţator al acestui produs publicistic, cel care a dat voce şi mesajului emis de prefaţatorului volumului, binecunoscutul jurnalist şi analist Emil Hurezeanu.

Acest volum este încununarea unei munci de câţiva ani a colegilor mei Daniel Şandru şi Sorin Bocancea, începută în contextul unei conferinţe realizate în parteneriat cu revista Sfera Politicii în noiembrie 2010, continuată cu un număr special al acestei renumite publicaţii de specialitate în ianuarie 2011 şi concretizată într-o primă ediţie, publicată în cadrul proiectului POSDRU  Societate şi cunoaştere  al Academiei Române, ce cunoaşte acum o a doua ediţie, revăzută şi adăugită, în care textele iniţiale au fost dezvoltate şi la realizarea căreia au participat personalităţi importante ale mediului academic şi jurnalistic”, a precizat Rectorul UPA din Iaşi, Doru Tompea.

 A urmat, ca prezentator al volumului, reputatul jurnalist, secretar de stat şi membru al CNA Radu Călin Cristea, care a apreciat faptul că acest volum poate fi considerat, în pofida precizărilor pe care coordonatorii la fac în „Cuvântul introductiv”, un veritabil „manual” al relaţiilor dintre media şi mediul politic. 

Această carte este foarte importantă, pentru că redă istoria celor 23 de ani ai postcomunismului românesc din perspectiva relaţiei dintre media şi politică. Mărturisesc faptul că, dată fiind anvergura volumului, ce atinge 600 de pagini, mi-a luat zece zile să trec prin filtrul lecturii impresionanta sumă de informaţie redată aici. Este o carte binevenintă şi le sugerez coordonatorilor ca, peste câţiva ani, să realizeze şi o a treia ediţie, în care să se regăsească evoluţiile pe care le vom putea observa în perioada imediat următoare în zona presei şi a politicii româneşti”, a spus Radu Călin Cristea.

 În intervenţia sa, Daniel Şandru a specificat faptul că există un proiect al unei a treia ediţii a cărţii, ce ar trebui să fie concretizat peste circa doi ani, dar că sugestia venită din partea lui Radu Călin Cristea trebuie asumată ca o obligaţie.

 „Va fi încă un efort, dar suntem obişnuiţi, eu şi colegul meu, să lucrăm în proiecte de anvergură. Acest volum este şi va rămâne unul de referinţă, fie numai şi pentru faptul că reprezintă o încercare de a confugura o  fotografie de epocă, una despre istoria recentă şi despre prezent şi care stă foarte bine în albumul de familie al spaţiului nostru public din postcomunism”, a declarat Daniel Şandru.

 La rândul său, celălalt coordonator al volumului, Sorin Bocancea, a subliniat importanţa apariţiei acestei a doua ediţii în contextul actual al presei româneşti. 

Este foarte important ce se întâmplă cu presa, pentru că avem de-a face cu un factor foarte important al democratizării. În istoria postcomunistă a relaţiei dintre presă şi politică, sunt identificabile cel puţin trei perioade esenţiale: presa puterii politice, cea a presei ca putere politică şi cea a presei sub puterea politică, pe care o trăim astăzi. Noi am produs, alături de toţi autorii implicaţi în scrierea acestui volum, o carte voluminoasă. Sunt convins că toţi cei interesaţi de această problematică pot să facă din ea o carte mare”, a susţinut Sorin Bocancea.

 Printre presonalităţile prezente la acest eveniment s-au numărat Christian Mititelu, membru CNA, preşedintele Active Watch Mircea Toma, precum şi secretarul Comisiei Juridice a Senatului României, senatorul Doina-Elena Federovici.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*