Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Dumitru Oprea: „Preţul energiei prea mic pentru venituri atât de „mari”?”

Senatorul PDL Dumitru Oprea cere Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) clarificări privind costul şi structura preţului la energie.

Parlamentarul ieşean critică declaraţia preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ, potrivit căreia Guvernul ar trebui să fie preocupat mai mult de creşterea veniturilor populaţiei şi nu de menţinerea preţului energiei la un nivel scăzut, acceptabil românilor.

Dumitru Oprea consideră că soluţia propusă de preşedintele ANRE este una cu atât mai surprinzătoare, cu cât se ştie foarte bine că la obţinerea profitului operatorilor din domeniu contribuie tot populaţia, care plăteşte un preţ ce depăşeşte cu mult puterea ei de cumpărare. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care preţul nu reflectă în mod real eficienţa operatorilor, ci mai curând o serie de interese ale unor grupuri atât de bine ştiute.

Ca urmare, parlamentarul ieşean i-a solicitat domnului Havrileţ să precizeze ponderea în costul real al energiei a tuturor componentelor ce nu ţin de activitatea de producţie sau distribuţie a energiei, ci sunt accize, certificate verzi şi taxe de cogenerare. Totodată, Dumitru Oprea a cerut să se specifice cota de profit pe care o reinvesteşte fiecare operator în modernizarea şi eficientizarea activităţilor proprii, precum şi influenţa salariilor şi indemnizaţiilor acordate managerilor şi membrilor Consiliilor de Administraţie asupra preţului de producere şi furnizare a energiei.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*