Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

UAIC trăieşte, vineri, „O zi în Africa”

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează vineri, 31 mai, „O ZI ÎN AFRICA”, un eveniment dedicat culturii, religiei, educaţiei şi experienţelor extraordinare trăite pe continentul african. Vor fi invitaţi să îşi împărtăşească poveştile africane călători pasionaţi, colecţionari, fotografi, profesori, studenţi şi voluntari.

Una dintre cele mai impresionante poveşti îi aparţine părintelui Eugen Blaj, de la Dieceza de Iaşi, preot misionar în Kenya din anul 1999. Acesta va fi invitat să îşi istorisească experienţa africană în cursul dimineţii de vineri, alături de un alt pasionat de continetul african: Daniel Homorodean. Profesionist în domneniul IT, Daniel Homordean a călătorit în fiecare vară a ultimilor patru ani în Africa, adunând poveşti, tradiţii şi o colecţie de mai bine de 50 de obiecte africane pe care o va expune în Sala Paşilor Pierduţi în cadrul acestui eveniment.

Tot în cursul dimineţii de vineri, sunt invitaţi să vorbească prof.univ.  dr. George Poede – despre ascensiunea Africii, Diana Mercaş – despre experienţa ei ca voluntar în Egipt, precum şi o serie de alţi invitaţi. În plus, vor avea loc prezentări ale doctoranzilor africani și cercetătorilor post-doc care studiază la Iași în cadrul Programului de burse de cercetare „Eugen Ionescu”.

Programul zilei va continua, după-amiază, cu o altă serie de poveşti ale experienţelor africane. Fotoreporter pentru Reuters, Radu Sigheti va vorbi despre provocările şi aventurile profesiei sale care l-a dus din mijlocul scenelor cutremurătoare de război spre  relatări de la conferinţe internaţionale sau evenimente sportive. Tot despre fotografie în Africa, de data aceasta de modă, va vorbi Frédéric de la Chapelle, invitat al Institului Francez.

Vor lua cuvântul şi o serie de profesori ai Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”: prof. univ. dr. Corneliu Iaţu, decanul Facultăţii de Geografie şi Geologie, asist. univ. Dragoş Constantin Nica, de la aceeaşi facultate şi Laura Păuleţ de la Facultatea de Litere. Acestora li se vor alătura  echipele Offroad Team Aro  şi Roadmanians, ambele cu poveşti despre călătoriile prin Africa.

În programul zilei mai sunt incluse şi o expoziţie de obiecte şi fotografii africane, precum şi o proiecţie de documentare şi reportaje. Încheierea evenimentului va avea loc în Grădina Palas, Pavilionul de vară, pe ritmuri africane, alături de gazda serii, Mbela Nzuzi. 

Conferinţele au loc în Aula Magna “Mihai Eminescu”, începând cu ora 10. Programul zilei poate fi accesat la adresa: http://iasiafrica.com/program/

Evenimentul „O zi în Africa” îşi propune să potenţeze colaborarea cu universităţile africane, în jurul valorilor culturale şi a educaţiei de calitate. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a avut şi are în continuare o serie de inţiative importante de parteneriate cu universităţi de pe continentul african, dintre care cea mai importantă este participarea la Programul de burse de cercetare „Eugen Ionescu”, al cărui istoric este prezentat pe scurt mai jos:

Septembrie 2006 : România a găzduit Le XIème Sommet de la Francophonie, având ca temă Technologies de l’information dans l’éducation.

 23 mai 2007 : Guvernul României a adoptat hotărârea privind crearea unui program de burse de studii doctorale şi de cercetare post-doctorat „Eugen Ionescu”, care se adresează cetăţenilor străini din ţările membre ale OIF şi din Algeria, care provin din instituţii de învăţământ superior membre ale AUF. Stagiile au o durată de 3 – 6 luni şi se desfăşoară în universităţile româneşti recunoscute pentru excelenţa lor în domeniul învăţământului şi cercetării.

În cadrul acestui program de burse 25 dintre cele 28 de universităţi membre ale AUF şi-au manifestat interesul de a primi bursieri. 

În cei şase ani care s-au scurs de la implementarea acestui proiect, UAIC a primit solicitări de burse de la candidaţi provenind din ţări precum : Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Canada, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricană, Republica Democrată Congo, Franţa, Gabon, Madagascar, Maroc, Mauritania, R. Moldova, Senegal, Ciad, Togo, Tunisia, Vietnam.

Dintre cele 25 de universităţi româneşti implicate în proiect, UAIC s-a situat în fiecare an pe primul loc ca număr de bursieri (110) primiţi în stagiu (27,71% din numărul total al bursierilor selecţionaţi pe ţară (397).

Evenimentul „O ZI ÎN AFRICA/ONE DAY IN AFRICA/UNE JOURNÉE EN AFRIQUE” este sponsorizat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF).

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*