Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Dumitru Oprea: “Guvernul Ponta taie consistent drepturile disponibilizaţilor”

Senatorul PDL Dumitru Oprea atrage atenţia asupra măsurilor dure luate de guvern pentru limitarea drepturilor persoanelor disponibilizate.

Într-o declaraţie politică, parlamentarul ieşean s-a referit la soarta oamenilor concediaţi de guvernul Ponta, cărora li s-au diminuat substanţial drepturi de care ar fi putut beneficia în anii trecuţi. Astfel, în timp ce primul ministru afirmă că are o grijă deosebită faţă de ei, actele emise de guvern arată contrariul.

Dumitru Oprea a arătat că, potrivit ordonanţei de urgenţă 36/2013, pot beneficia de prevederile acesteia numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă pe durata nedeterminată cu operatorii economici cu cel puţin 36 de luni înainte de data concedierii. Spre deosebire de prevederile guvernului Tăriceanu, de 24 de luni, şi cele ale guvernului Boc, de 12 luni. Prin urmare, aşa-zisa protecţie garantată de premierul Ponta îi va afecta, în special, pe tinerii abia angajaţi.

Senatorul PDL a mai precizat că, prin noua ordonanţă, viitorii disponibilizaţi sunt penalizaţi şi în privinţa perioadei de acordare a venitului de completare. Guvernul USL, pentru prima tranşă de vechime, a redus perioada de plată acestui venit de la 20 de luni la 12. Și, pentru a fi consecvenţi în „sprijinirea” disponibilizaţilor, guvernanţii au hotărât ca venitul complementar să nu mai fie dat dacă beneficiarii lui au buna intenţie de a se recalifica profesional. În condiţiile în care, în vechile ordonanţe, exact acest lucru era stimulat.

În finalul intervenţiei sale, Dumitru Oprea a afirmat că premierul Ponta dă astfel o lovitură angajaţilor, îndeosebi celor mai tineri, care au neşansa de a fi disponibilizaţi. Prin urmare, parlamentarul ieşean a cerut guvernului USL să înceteze păcălirea românilor, iar Victor Ponta să nu mai pozeze în binefăcătorul celor mulţi, dacă nu este în stare să păstreze minima protecţie asigurată de guvernarea Boc, într-o perioadă în care criza era mult mai acută.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*