Duminică 12 Mai 2024, Actualizat acum 132 zile 12:00 am

 

Ciuhodaru critică decizia de tăiere a fondurilor de la îngrijirile paliative

Tudor CiuhodaruDoctorul Tudor Ciuhodaru critica decizia Ministerului Sanatatii de a taia si fondurile de la ingrijirile paliative pentru ca va duce la limitarea asistentei din acest domeniu deficitar si cresterea listelor de asteptare pentru pacientii cronici incurabili precum cei afectati de cancer. Deputatul considera ca, astfel, un nou sector medical – paleatia – se adauga celor deja interzise romanilor de Ministerul Sanatatii – oncologia, chirurgia cardiovasculara si stomatologia.
 
 ,,Ingrijirile paleative sunt ultima speranta a pacientilor afectati de boli cronice incurabile precum a celor bolnavi de cancer. Acest sector e foarte slab reprezentat in Romania si pe listele de asteptare sunt sute de pacienti care asteapta alinarea suferintei. Cu toate acestea ministerul a decis taierea fondurilor din acest segment, decizie care condamna la un sfarsit tragic pe toti cei aflati in astfel de situtatii. Doar in Iasi pe listele de asteptare sunt peste 100 de pacienti iar spitalele ce asigura paleatia isi pun problema cum vor asigura o asistenta corespunzatoare cu un numar mai mic de paturi si zile mai putine de spitalizare.
 
Poate ca unii dintre dumneavoastra si-au pus intrebarea: “Ce face Ministerul Sanatatii atunci cand nu distruge sistemul sanitar ?” Nefiind locatar al Palatului Victoria si nici al vreunui cabinet ministerial proaspat renovat din donatii nu va pot oferi prea multe detalii.
Totusi experienta ultimilor patru ani imi permite sa va ofer un raspuns partial. In rarele perioade in care nu distruge sistemul sanitar ministrul sanatatii sterge pe jos cu diverse concepte pe care noi ceilalti le consideram ca stand la baza societatii – responsabilitate, dialog si mai nou etica, eliminand o specialitate de urgenta -stomatologia – din categoria celor pe care romanii au voie sa le acceseze si taind fondurile necesare ingrijirilor paleative.
Ieri declara ca nu se moare dintr-o carie uitand de complicatiile multiple cardiace, renale si cerebrale pe care le poate dezvolta o astfel de afectiune la copil, astazi taie fondurile pentru paleatie iar maine ne vom trezi ca nu se mai moare de tuberculoza, fracturi deschise, plagi, arsuri care vor fi excluse din serviciile decontate de casa de asigurari de sanatate.
 Vedem cu totii lacrimile de crocodil pentru pacientii oncologici, a caror medicatie nu este nici astazi rezolvata, odata cu taierile de fonduri necesare paleatiei. Prin vocea competenta a domnului ministru Arafat ni s-a mai explicat ca trebuie sa murim in fata spitalelor publice inchise dar daca in vechiul regim vorbeam doar de cele de urgenta in actualul regim vorbim si de ingrijiri paleative. Acelasi domn numit si conservat politic ne-a promis ca nu nu se vor plati medicamentele in spitale si nimeni nu a uitat ca acum un an romanii au iesit in strada cand doar li s-a indus ideea ca asistenta de urgenta nu va mai fi gratuita.
Exact acest lucru se intampla azi si cei care conduc de atatia ani sistemul nu reactioneaza fiind practic complicii acestor oficiali din minister.
Despre pozitia fata de responsabilitate a ministrului am mai vorbit de nenumarate ori: domnia sa si-a declinat responsabilitatea pentru absolut orice tragedie sau problema din sistem. In fond mortul nu mai voteaza, iar rudele sale pot fi alinate cu o galeata sau o punga de zahar in campania electorala. Nu-l intereseaza soarta pacientilor oncologici, nici a celor care nu pot fi operati in Institutele de Cardiologie, nici soarta Institului Cantacuzino si nici nu-si aminteste ca a promis redeschiderea spitalelor inchise de guvernul Boc, infiintarea spitalelor de urgenta, deblocarea posturilor din sistem, salarii marite pentru personalul medical, medicamente ieftine si accesibile, eliminarea coplatii.
Despre dialog nu este cazul sa vorbim in conditiile in care orice medic care incearca sa arate tarele sistemului si sa reactioneze la deciziile aberante luate prin cabinetele ministeriale, proaspat renovate din donatii oculte, e condamnat imediat cu o noua furie proletara si declarat dusman al poporului condus de noul partid unic.
Ceea ce nu inteleg sau se fac ca nu inteleg oficialii ministerului este ca performanta nu se atinge prin decapitari spectaculoase, sub flash-urile mass-mediei si declaratii pompoase facute de profeti clarvazatori refugiati printr-un etaj al ministerului.
Normalitatea si abia apoi performanta, se pot obtine doar printr-o finantare corespunzatoare a sistemului. Sper ca urmatorul ministru, indiferent de nume si partid politic, nu va considera sanatatea romanilor doar tema de campanie sau prilej de afisare mediatica si va incerca sa mearga pe alta cale decat ilustrii sai predecesori.”
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*