Marti 19 Martie 2024, Actualizat acum 78 zile 12:00 am

 

Mesajul Filialei Iaşi a partidului M 10 de Ziua Unirii Principatelor

ziua unirii iasiDragi ieșeni, dragi români,
24 ianuarie este ziua în care românii sărbătoresc, de peste un secol și jumătate, Unirea Principatelor Moldova și Muntenia. Rezultat nu doar al unei conjuncturi internaționale favorabile, ci și al unui proiect național vizionar promovat de o bună parte a elitei intelectuale și politice a timpului, Unirea de la 1859 a deschis calea spre apariția și afirmarea unui nou stat european: România.
Cu privire la rolul jucat de Iași și Moldova în crearea României moderne s-au editat volume de documente, s-au scris cărți, s-au organizat conferințe și, poate cel mai mult, s-au ținut valuri de discursuri festive. Iașului și Moldoveili s-a recunoscut și li se recunoaște sacrificiul făcut atunci pentru ca visul unității naționale să devină realitate. Acest lucru nu este valabil doar pentru momentul 1859, ci și pentru anii care au urmat, îndeosebi pentru 1917-1918, când Moldova a reușit să păstreze aprinsă flacăra idealului național.
Astăzi, la fel ca în acele momente de cumpănă și împlinire națională, Iașul, Moldova și România întreagă au nevoie mai ales de solidaritate, viziune și curaj. Fără acestea riscăm să adâncim discrepanțele de dezvoltare și egoismele regionale. Fie ca momentul pe care-l aniversăm astăzi să reprezinte un exercițiu de gândire și un îndemn la acțiune, pe care ar trebui să nile asumăm cu toții, în primul rând oamenii politici.
La Mulți Ani Iași! La Mulți Ani Moldova! La Mulți Ani România”!
Filiala Iași a Partidului M10

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*