Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Reuşită pentru Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. După trei ani de încercări, unitatea a fost acreditată pentru transplantul hepatic

spitalul sfantul spiridon iasiAgenţia Naţională de Transplant (ANT) a acreditat miercuri, 11 mai, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi pentru activitatea de transplant hepatic. În termen de aproximativ o lună, o echipă de chirurgi ieşeni coordonaţi de profesorul Cristian Lupaşcu pot efectua primul transplant hepatic la Iaşi, scrie Adevarul.

Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi a devenit al treilea spital din ţară în care se poate face transplant hepatic, după Institutul Fundeni şi Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti. Unitatea medicală a reuşit să obţină acreditarea din partea ANT pentru efectuarea transplantului hepatic, după o pregătire de cel puţin trei ani. Spitalul a reuşit să facă dovada unor spaţii şi circuite corespunzătoare odată cu inaugurarea unui bloc operator nou localizat în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU).

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi este rezultatul eforturilor de mai mulţi ani de zile. A fost o muncă internă intensivă. Acreditarea trebuia obţinută în urma unor norme şi proceduri care trebuiau respectate. Asta însemnă, pe scurt, resursă umană calificată, spaţiu acreditat, dotări, aparatură şi circuite corespunzătoare şi funcţionale. Dotările au fost realizate din venituri  proprii şi au costat în jur de 700 de mii de lei”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”. Potrivit  coordonatorului echipei de transplant hepatic, profesorul Cristian Lupaşcu, primul transplant se va putea face în termen de aproximativ o lună, interval în care ANT trebuie să introducă spitalul ieşean în cadrul programului naţional de transplant pentru a-i fi acordată filă de buget necesară intervenţiilor de acest tip.

Citeste mai mult: adev.ro/o70qgk

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*