Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Adolescent bătut si violat în arestul Poliției Iași

adolescent-300x169Un minor de 16 ani a fost violat de alţi doi minori, în incinta centrului pentru persoane reţinute al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Reprezentanţii Poliţiei au demarat o anchetă disciplinară pentru a vedea dacă agenţii se fac sau nu vinovaţi de neglijenţă în serviciu.
Scenele sexuale s-au petrecut în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, în noaptea de 2 spre 3 decembrie. În acea noapte, minorul M. G. a fost sodomizat de doi adolescenţi de aceeaşi vârstă. Scenele şocante au avut loc în timp ce, teoretic, reprezentanţii centrului de arest ar fi trebuit să asigure supraveghere tinerilor încarceraţi acolo.  M.G. a fost arestat la începutul lunii noiembrie, de către Judecătoria Paşcani, fiind acuzat de tâlhărie calificată.

Potrivit unor surse juridice, minorul ar fi intrat în locuinţa unui consătean, pe care l-ar fi lovit şi de la care a sustras ţigări şi bani. Ulterior arestării sale, M.G. a fost adus la Iaşi, unde a fost depus într-o celulă a Centrului de Reţinere şi Arestare. În celula sa se mai aflau, cel puţin la momentul comiterii faptei, încă patru persoane. La finele lunii noiembrie, Judecătoria Paşcani a dispus înlocuirea arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu.

Procurorii au contestat decizia iar pe 2 decembrie, Tribunalul Iaşi a întors soluţia şi au stabilit ca M.G. să rămână în arest preventiv. După ce s-a întors de la Tribunal, M. G. se afla în celulă şi alături de Ştefan Robert Bucătaru şi Ionuţ Marian Dinu, ambii arestaţi după ce au furat din diverse biserici. Mărturia şocantă a tatălui Tatăl lui M.G., Gheorghe G., a povestit că fiul său, aflat pentru prima dată în arest, fusese umilit şi bătut de cei doi şi în perioada premergătoare violului.

A doua zi dimineaţă (n.r. – după viol), m-a anunţat şeful de post că trebuie să merg la Iaşi. La Iaşi, el mai era în celulă cu patru băieţi. Am vorbit cu el şi mi-a spus ce a păţit. A început să plângă şi mi-a spus că i-au băgat penisul în fund, că au vrut să îi bage penisul în gură şi i-au pus spermă în linguriţă şi i-au dat să înghită”, a povestit Gheorghe G.

Bărbatul a mai povestit că fiul său este bolnav cu inima şi că, nemaiavând probleme cu legea până acum, nu s-a putut împotrivi celor doi presupuşi violatori.   A doua zi după comiterea faptei, poliţiştii au fost sesizaţi de grozăvia petrecută în celula de la Arest. A fost deschis dosar penal pentru viol, iar Bucătaru şi Dinu au fost arestaţi şi pentru această infracţiune. Pe 9 decembrie, Tribunalul le-a respins contestaţiile, iar decizia arestării a rămas definitivă.  Cazul este cercetat în prezent de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Poliţia spune că s-a deschis o anchetă   Monica Palaghia, prim-procurorul acestei instituţii, a precizat, ieri, că cercetările efectuate până în prezent fac referire doar la fapta de viol, nu şi la o posibilă neglijenţă în serviciu a poliţiştilor de la Centrul de Arestaţi. „La momentul de faţă, cercetările se fac doar pentru infracţiunea de viol”, ne-a spus Palaghia.

Reprezentanţii Poliţiei ieşene, prin vocea purtătorului de cuvânt, Anca Vîjiac, a menţionat că angajaţii de la Arest fac obiectul unei anchete interne, pentru posibile fapte de neglijenţă în serviciu. Tatăl minorului agresat sexual spune că intenţionează să dea în judecată Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi pentru că, prin lipsa supravegherii din seara respectivă, a înlesnit producerea acestui caz. Juriştii consultaţi de reporterul nostru, familiari cu normele CEDO, spun că familia lui M.G. ar avea şanse mari de câştig.

Minorul, asistat de părinţi, poate solicita daune morale şi materiale, în solidar, de la autorii violului, de la angajaţii IPJ şi de la instituţie, prin Ministerul de Interne”, ne-a explicat avocata Gianina Poroşnicu.

Nereguli constatate de Avocatul Poporului În ceea ce îl priveşte pe M.G., acesta face parte dintr-o familie numeroasă. Primarul comunei din care acesta este originar ne-a precizat, ieri, că M.G. nu este cunoscut ca un băiat cu probleme şi că ar fi comis tâlhăria, cel mai probabil, din cauza sărăciei. „Cunosc copilul acesta de când era la şcoală, în clasa a VIII-a. Ajuta copiii la treburi, face parte dintr-o familie unită, cu şapte membri. Nu a mai avut probleme, a fost un băiat bun, cu un comportament corespunzător”, ne-a spus edilul.

Centrul de Reţinere şi Arest Iaşi este menţionat într-un raport întocmit recent de instituţia Avocatului Poporului. Printre neregulile constatate se numără şi subdimensionarea personalului, în special cel medical, dar şi deficienţe din punctul de vedere al spaţiului de cazare. „În Centrul de Reţinere şi Arestare preventivă Iaşi, camerele nu erau prevăzute cu grup sanitar, existând un singur grup sanitar comun destinat persoanelor private de libertate, prevăzut cu 2 cabine cu WC turcesc, 2 duşuri şi 2 chiuvete”, se arată în raportul menţionat.

De la începutul acestui an, în sistemul de arest sau de tip penitenciar, au avut loc două cazuri de abuzuri sexuale, potrivit aceluiaşi raport, ambele în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Zilele trecute, minorul M.G. a fost transferat în această unitate de detenţie.

Sursa: adevarul.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*