Sâmbătă 16 Octombrie 2021, Actualizat acum 288 zile 12:00 am

 

IPJ Iaşi a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu împotriva Universităţii „Apollonia”

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi a deschis un dosar penal împotriva Universităţii „Apollonia” din Iaşi pentru abuz în serviciu, după ce un student a depus o plângere în care a reclamat taxe abuzive şi folosirea unor materiale didactice expirate. Potrivit unui document primit ca răspuns de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi de către studentul Maxim Tulbure, care a înaintat plângerea, poliţiştii fac „cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Sesizarea a fost făcută iniţial la DNA şi apoi redirecţionată către noi. Există un dosar penal în lucru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

Contactaţi de corespondentul MEDIAFAX, reprezentanţii universităţii au precizat că nu le-a fost adus la cunoştinţă faptul că ar fi fost deschis un astfel de dosar penal împotriva „Apollonia”.

Preşedintele fondator al „Apollonia”, Vasile Burlui, a explicat că nu ştia despre ce este vorba, în timp ce purtătorul de cuvânt, Paul Gorban, a precizat că deocamdată nu poate oferi un punct de vedere întrucât nu a fost informat despre acest subiect.

Plângerea depusă de studentul respectiv reclama încasarea, fără bon fiscal, a unor taxe neprevăzute în contract şi folosirea pe pacienţi a unor materiale didactice stomatologice expirate.

Maxim Tulbure reclamă că mai mulţi tineri care urmează cursurile universităţii sunt obligaţi să plătească cu până la 600 de euro mai mult dacă întârzie plata taxei cu o singură zi.

„Nu ni s-a adus cunoştinţă de aceste taxe, însă suntem obli­gaţi să achităm o taxă cuprinsă între 35 şi 40 de euro pentru absenţe, chiar dacă nu am absentat. Ne-au fost anulate adeve­rinţele medicale fără nicio explicaţie pertinentă sau bază legală, fiind acceptate doar cazurile de spitalizare. Chiar şi la unele obiecte la care nu s-au ţinut cursurile sau stagiile practice am fost obligaţi să achităm taxa pentru absenţe. Am plătit şi reexaminarea de 35 de euro a unui examen, în condiţiile în care nu am fost examinaţi niciodată!“, se arată în plângerea studentului.

„Universitatea ne pune la dispoziţie materiale donate de la diferite mărci sau firme de produse stomatologice expirate (compoziţie, cimenturi canalare şi altele pe care probabil nu le-am văzut până acum şi nici nu ştim de ele), iar în cadrul acestor bareme noi le plătim şi folosim pentru tratamente“, potrivit plângerii depuse de sutdentul respectiv, care a ajuns la IPJ Iaşi şi la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală (DRAF) de la Suceava.

În cursul săptămânii trecute, inspectorii DRAF Suceava au solicitat mai multe documente de la Universitatea „Apollonia” din Iaşi.

Studentul Maxim Tulbure a fost exmatriculat anul acesta, studiind în anul al III-lea la specializarea Tehnică Dentară de la universitate. Acesta a precizat că a dat şi în judecată universitatea, precizând că aceasta nu îi pune la dispoziţie contractul de studii semnat.

„Am făcut o cerere că vreau contractul din anul I şi anul al II-lea, ne-am întins o săptămână, două săptămâni, iar apoi, când am fost, chiar marţea aceasta, mi-au spus că actele acestea nu se pot da”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX Maxim Tulbure.

În prezent, Agenţia Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) face o vizită de evaluare la Universitatea „Apollonia” din Iaşi.

Universitatea „Apollonia” a fost înfiinţată la Iaşi în 1991 şi are două facultăţi, de Medicină dentară şi de Stiinţe ale comunicării, aceasta din urmă primind la două dintre specializările sale, Jurnalism şi Ştiinţe ale comunicării, calificatul „neîncredere” din partea ARACIS, în timp ce Facultatea de Medicină Dentară funcţionează cu calificativul „încredere limitată”.

Sursa: Mediafax

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*