Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Economiile la termen au crescut cu 6.08% la Iaşi

Cu toate greutățile cu care se confruntă românii din toate județele țării, dar mai ales din zonele mai sărace, depozitele la termen și depozitele rambursabile după notificare au crescut în ultimul an în absolut toate județele țării, fără nicio excepție, după cum arată datele privind creditele și depozitele în profil teritorial, publicate săptămâna trecută de Banca Națională a României (BNR) și analizate de Money.ro.

 

Și, din câte se pare, ardelenilor le merge cel mai bine: patru din cele zece județe cu cele mai mari creșteri anuale ale depozitelor populației sunt din Transilvania.

 

Din compararea depozitelor totale ale populației, care cuprind depozitele în lei și pe cele în valută, din luna februarie 2014 cu depozitele din februarie 2013 rezultă că cea mai mare creștere este consemnată în nordul țării, mai exact în județul Sălaj. Sălăjenii au reușit să pună deoparte, într-un singur an, aproape 10% din valoarea depozitelor acumulate până în luna februarie 2013.

 

Pe poziția a doua se situează un alt județ din Ardeal, Sibiu, unde economiile la termen au crescut cu 7,7% în ultimul an. Urmează, la mică distanță, centrul Olteniei, județul Gorj, unde depozitele la termen s-au majorat cu circa 7,1%.

 

Creșteri cuprinse între 6% și 7% sunt consemnate în județele Mehedinți (6,99%), Neamț (6,96%), Bistrița-Năsăud (6,8%), Satu Mare (6,62%), Călărași (6,6%), Suceava (6,14%) și Iași (6,08%). Interesant este faptul că județele Călărași și Suceava figurează la coada clasamentului salariilor din România cu unii dintre cel mai prost plătiți salariați din țară. Cu toate acestea, cele două județe au intrat în top zece cu cea mai mare creștere anuală a depozitelor populației, depășind media pe țară care este de 4,76%, în perioada analizată.

 

La polul opus se află județele unde economiile pe termen lung ale gospodăriilor au crescut abia sesizabil. Este vorba de județe precum Brașov, unde depozitele la termen ale populației au avansat cu doar 1,52%, de la un an la altul, Bacău, unde creșterea a fost de 1,6%, sau Alba, cu un plus de numai 1,71%.

 

Cu creșteri ale depozitelor de sub 3% mai figurează județele Caraș-Severin (2,3%), Vaslui (2,45%), Arad (2,59%) și Brăila (2,61%).

 

Sursa: Money.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*