Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Un copilaş din Iaşi cu ochi de argint în razele de soare a rămas parţial fără vedere

A descoperit o tumoră cu ajutorul soa­relui. Mama unui băiat de cinci ani, din judeţul Iaşi, s-a prezentat la medic du­pă ce a observat „o reflexie argintie“ în ochiul micuţului. În urma analizelor efectuate, a fost depistată o afecţiune ocu­lară numită retinoblastom.

„Este o tu­moră intraoculară, caracteristică copilului şi evidentă de la vârsta de doi ani, doi ani şi jumătate. Aceasta se dezvoltă în primii trei ani de viaţă, iar două din cauzele apariţiei acestei tu­mori sunt factorul ereditar şi mutaţia genetică“, a precizat conf.univ.dr. Ca­melia Bogdănici, medic oftalmolog.

Mama le-a povestit cadrelor medicale că a depistat anomalia când băiatul se uita la soare. Atunci a observat un „reflex strălucitor“, inexistent la ceilalţi copii ai ei. Acest simptom se numeşte leucocorie sau pupilă albă şi este cel mai frecvent întâlnit în cazul retinoblastomului, spun specialiştii. Chiar dacă mama a cerut un consult imediat după depistare, ochiul băiatului nu a mai putut fi salvat.

„Un copil de cinci ani are un prognostic mult mai grav. Ar fi fost necesară o intervenţie chirurgicală mult mai devreme. Din păcate, din cauza dimensiunii tumorii, a fost necesară scoaterea globului ocular“, a adăugat dr. Bogdănici.

Retinoblastomul este una din cele mai periculoase afecţiuni oculare la copii. Descoperită în timp, şansele de vindecare sunt mari.

 

Sursa: Ziarul de Iasi

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*