Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Credite de aproape 100.000 de euro luate cu acte false de o familie din Iaşi

O reţea infracţională constituită în familie a fost destructurată de procurorii ieşeni, care au trimis în judecată şase persoane acuzate că au înşelat mai multe bănci. Creierul operaţiunii, Simona Nadia Iacob (fostă Hristea), a fugit din ţară la scurt timp după ce a pus mâna pe o parte din bani. Ea va fi judecată în lipsă fiind pusă sub acuzare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Restul familiei sale, printre care mama, sora şi fratele, au fost şi ei trimişi în judecată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, activitatea infracţională a familiei Hristea, precum şi a Mariei Oana Teiu, s-ar fi derulat în perioada octombrie 2006 – martie 2008. Atunci, în calitate de administrator la SC Bya Style SRL şi Axxa Design SRL, Nadia Iacob le-a furnizat membrilor familiei sale mai multe documente necesare obţinerii unor credite bancare.

Conform ziaruldeiasi.ro, femeia a întocmit acte false pe bandă rulantă, de la contracte individuale de muncă, cărţi de muncă până la adeverinţe de venit în care se consemna în mod fictiv remuneraţii primite de rudele sale la cele două firme.  Procurorii au menţionat că cele cinci persoane care au mers efectiv la bancă pentru a lua împrumuturi, ajutate de Iacob, au luat fiecare între unu şi patru credite cu o valoare totală de 275.000 de lei, 9.200 de euro şi 20.900 de franci elveţieni. Printre băncile prejudiciate s-au numărat BRD, BCR, Piraeus Bank, Millenium Bank etc.

Pe 28 decembrie 2010, când pentru niciunul dintre credite nu începuse rambursarea, băncile au trimis somaţii către escroci, iar aceştia, pentru a crea aparenţa că nu au lucrat în complicitate cu Nadia Iacob, au formulat plângeri către autorităţi. Ei au menţionat atunci că ştiau că primesc credite cu acte false, însă s-au apărat spunând că nu ar fi beneficiat de sumele încasate fraudulos. Una dintre persoanele care a denunţat-o pe Iacob a fost şi mama acesteia, Tatiana Hristea, de 64 de ani. Femeia a primit, pe 1 februarie 2008, un credit bancar la BCR, în valoare de 60.000 de lei, după ce fiica sa a consemnat în acte că e funcţionar la una dintre firmele ei. În aceeşi perioadă, Hristea a mai obţinut un credit şi de la Millenium Bank, după ce fiica sa a precizat că ar fi contabilă. „Inculpata a declarat că nu a lucrat niciodată la Bya Style (firma pe numele căreia primise actele necesare creditării) şi că la începutul anului 2008 fiica sa a luat-o şi a dus-o în mai multe locuri unde a semnat diferite documente fără a le citi şi fără a întreba nimic, întrucât a avut încredere în fiica sa“, a precizat Carmina Pascal, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Tribunal.

La rândul său, fratele Nadiei Iacob, Iulian Hristea, a obţinut credite bancare la Piraues Bank, HVB Ţiriac sau Bank Leumi după ce în acte sora sa a precizat că lucrează ca instalator sau ca director general la firmele ei. Nadia Iacob s-ar afla în prezent în Anglia, ea mai fiind condamnată în 2012 pentru fapte similare. Băncile prejudiciate s-au constituit parte civilă împotriva escrocilor sperând să-şi recupereze banii cu ajutorul instanţei.

sursa: ziaruldeiasi.ro

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*