Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

O elevă de la Colegiul „Costache Negruzzi” a câştigat concursul „O zi primar pentru Iaşi, capitală culturală”

Concursul de eseuri „O zi primar pentru Iaşi, capitală culturală”, iniţiat de primăria municipiului Iaşi, a ajuns la final.

Câştigător a fost desemnat eseul intitulat „Cultură pentru o viaţă mai bună”. Autoarea eseului este eleva Ecaterina Ursache, elevă în clasa a XI-a la Colegiul „Costache Negruzzi”, sub îndrumarea prof. coordonator Daniel Stanciu.

Această manifestarese organizează anual în cadrul „Săptămânii Europene a Democraţiei Locale” sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale ale Consiliului Europei.

Concursul de eseuri “O zi Primar” este adresat elevilor din învăţământul preuniversitar. La concurs au participat 70 de elevi din care 13 au obţinut note peste 8.50. Toți elevii participanţi şi profesorii coordonatori vor primi din partea organizatorilor diplome şi cărţi.

Festivitatea de premiere a participanţilor şi profesorilor coordonatori va avea loc marți, 19 noiembrie 2013, ora 13.00 în Sala de Consiliu (a primăriei municipiului Iaşi.

Văprezentăm câteva propuneri interesante ale elevilor înscrişi în concurs:

„O capitală culturală trebuie să fie capitală pentru fiecare cetățean, nu numai pentru elite. Cum facem să înălțăm din punct de vedere cultural cetățenii orașului? Cum poate cultura să intre în inima fiecărui cetățean, al cetățeanului simplu, al ieșeanului sensibil? Este nevoie de o adevărată industrie creativă pentru a pune în aplicare aceste idei. Este nevoie de tineri inimoși și creativi care să poarte flacăra culturii în toate colțurile orașului, în toate cartierele. Este nevoie de solidaritate și dăruire. Da, asta este: creativitate, solidaritate și dăruire. Acestea sunt elementele care trebuie să ne unească pentru a face din orașul Iași – capitală culturală europeană.” (Teofan Abrudan, Colegiul Octav Băncilă)

„Aş orgniza, de 1 iunie, Ziua Internațională a Copiilor, un eveniment dedicat culturii europene pentru copii. Într-un parc din Iași să se organizeze Laboratorul de Artă –  cu participarea pictorilor, sculptorilor, studenților Universității de Arte, elevii Colegiului Octav Băncilă etc.” (Hanganu Alexandra, Colegiul Emil Racoviță)

„Dacă nu putem duce oamenii la cultură, să ducem cultura la oameni prin organizarea de spectacole în aer liber, în stradă (teatru, operă, etc), afișarea de poezii în mijloacele de transport în comun, difuzarea de muzică simfonică în stațiile RATP.” (Ilie Paul, Liceul Al. I. Cuza)

„Am o definiţie originală pentru oraşul nostru, care ne caracterizează şi pe care trebuie să o promovăm: I (inedit) A(academic) Ș (științific) I (intelectual)!” (Tulan Petru,  Lic. de Mecatronică şi Automatizări)

„Mi-aş dori organizarea unui eveniment care să ofere  tinerilor șansa de a cunoaște perioada comunistă (amenajarea de spații care să amintească de acea perioadă în Piața Unirii, Pasaj Piata Unirii, Cinema Victoria)” (Filip Matei Florea, Colegiul C. Negruzzi)

„Mi-aş dori organizarea evenimentului Gala 10 pentru Iași – câte 10 personalități din  domeniile educație, teatru, film, literatură, arte plastice etc. să se întâlnească cu ieșenii.” (Valeriu Țurcanu, Liceul Pedagogic Vasile Lupu)

„Aş organiza evenimentul Ieșenii citesc – o zi a lecturii în aer liber.” (Crețu Bianca, Scoala Ionel Teodoreanu)

„Numai privind arta ca pe un modus vivendi, în toată plenitudinea ei, ne vom putea duce orașul la rangul de Capitală Culturală Europeană . Acest lucru poate fi realizat numai cu implicarea ieșenilor, cu efort colectiv, iar nu delegând întreaga responsabilitate unei singure persoane.” (Sabina Răus, Colegiul C. Negruzzi)

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*