Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

O nouă descoperire a anatomiei umane

S-ar fi putut spune până nu demult că avem o înţelegere clară şi completă asupra elementelor ce alcătuiesc corpul uman. Spun “până nu demult” pentru că de curând, chirurgii de la Spitalul Universitar din Leuven, Belgia au anunţat că au descoperit un nou element în structura genunchiului uman: un nou ligament.

Botezat ALL (Anterolateral Ligament), ligamentul este prezent în 97% dintre genunchii umani. Descoperirea este importantă, căci explică şi motivul pentru care unii pacienţi care au fost trataţi continuau totuşi să aibă probleme: nu fuseseră tratate şi leziunile la acest ligament.

Ligamentul se găseşte mai exact în interiorul genunchiului şi pare să aibă un rol foarte important în cazul pacienţilor cu leziuni speciale la ligamentul încrucişat anterior. S-a observat că, în ciuda faptul că intervenţiile chirurgicale în această parte a corpului aveau succes, unii pacienţi continuau să aibă probleme cu genunchiul tratat.

Cercetările au durat aproape 4 ani, timp în care Dr. Steven Claes şi Dr.Johan Bellemans, chirurgi belgieni, au continuat să analizeze această problemă. O sugestie care să le indice calea de urmat, au primit-o se pare dintr-un articol publicat în 1879 de către un chirurg francez care afirma existenţa unui alt ligament aflat în partea anterioară a genunchiului uman. Afirmaţie care s-a dovedit corectă.

Potrivit Sciencedaily.com, cei doi chirurgi, Claes şi Bellmans lucrează în prezent la elaborarea unei tehnici chirurgicale menită să corecteze leziunile ce apar la ALL.

Descoperirea ligamentului este rezultatul unui amplu studiu asupra genunchiului unui cadavru, utilizând tehnici avansate de disecţie. De obicei, leziunile la ligamentul încrucişat anterior apar la sportivii care joacă fotbal, baschet sau schiază.

O parte din concluziile cercetărilor celor doi chirurgi au fost publicate recent de Journal of Anatomy.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*