Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Medic sancţionat pentru că a refuzat să consulte o femeie gravidă cu un făt mort

Medicul de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, care a trimis acasă o femeie însărcinată în nouă luni, cu un copil mort în burtă, a primit doar o sancţiune administrativă. De la 1 septembrie ea nu mai are voie să facă de gardă. Hotărârea Comisiei de disciplină se va aplica pentru un an.

Fără să o consulte, dr. Irina Antoniu i-a spus femeii în vârstă de 21 de ani să revină a doua zi la spital deşi aceasta se simţea rău. Patru ore mai târziu, tânăra a născut acasă, neasistată, un făt mort.

Conducerea spitalului a demarat o anchetă administrativă, în urma căreia medicul a primit doar o suspendare. Timp de un an, dr. Antoniu nu mai are voie să facă gărzi, dar îşi va desfăşura în continuare activitatea medicală la maternitate. „Sancţiunea va fi aplicată pe o perioadă de un an. Totul s-a decis potrivit Codului Muncii. La următoarea greşeală, cu siguranţă medicului i se va desface contractul de muncă. Nu vorbim totuşi despre un caz de malpraxis pentru a se lua măsuri drastice. A fost o problemă legată de disciplină, de reguli pe care nu le-a respectat, iar fătul nu a decedat din cauza ei“, a declarat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii „Cuza Vodă“. Reprezentantul unităţii spitaliceşti a mai declarat reporterului iasinews.ro că reputaţia medicului va avea de suferit în urma acestei sancţiuni, iar veniturile sale vor fi mai mici cu 1500-2000 de lei pe lună, în condiţiile în care nu va mai face de gardă.

În urma unei cercetări a Colegiului Medicilor, membrii au ajuns la concluzia că nu se poate vorbi de un caz de malpraxis întrucât fătul era mort de 4 zile, iar pacienta şi-a revenit după naştere şi a fost externetă. Totuşi, comisia va lua în considerare o altă sancţiune disciplinară aplicată în urmă cu 3 ani de către conducerea Maternităţii.

În 2010, acelaşi cadru medical a fost sancţionat administrativ după ce o pacientă a murit în urma unei operaţii de cezariană pe care i-a făcut-o.  Antoniu nu a mai avut dreptul să facă gărzi timp de jumătate de an şi nici să participe la operaţii. Colegiul Medicilor Iaşi a început şi atunci o anchetă, dar medicul a fost găsit nevinovat.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*