Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Fermierii ieşeni fug de banii europeni

După mai multe prelungiri a sesiunii, în speranța adunării câtor mai multe solicitări, termenul de depunere a dosarelor în măsura 121 – înființarea fermelor familiale s-a încheiat astăzi  fără prea mare succes însă. La Iași, doar 5 fermieri au „îndrăznit” să ceară sprijin financiar nerambursabil.

Bugetul pentru această sesiune de depunere este de 50 de milioane de euro, adică doar 1.000 de proiecte ar fi primit finanțarea. Dacă nu ar fi avut partea de co-finanțare, întrucât un asemenea proiect putea sa ajunga si la 125.000 de euro, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale  a pus la dispoziția fermierilor un fond de microcreditare.

Fondurile europene puteau fi folosite pentru înfiinţarea fermelor familiale. Deşi au avut două luni la dispoziţie pentru a depune cererile de finanţare, agricultorii nu au fost interesați de finanţare. La Iași, doar 5 dintre aceștia au depus proiecte în valoare de 330.000 de euro. Banii au fost solicitați pentru achiziționarea utilajelor și inființarea de ferme vegetale.

Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, consideră că banii din fonduri nerambursale sunt prea puțini pentru dotarea unei ferme familiale. În plus, el crede că există foarte multe semne de întrebare cu privire la legislația justificativă.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*