Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

 

Nemulţumiri în rândul învăţătorilor ieşeni! Curricula e nouă, dar manualele vechi

„Avem curriculă şcolară nouă, dar manualele sunt vechi”. Asta spun învăţătorii şi formatorii din judeţul Iaşi, nemulţumiţi de faptul că manualele pentru clasa I au rămas aceleaşi, cu toate că programa şcolară s-a schimbat. Şi disciplinele au alte denumiri, însă părinţii habar nu au.

Matematică şi cunoaşterea mediului se vor studia la o singură materie, intitulată matematica şi explorarea mediului.

Limba şi literatura româna a devenit comunicare în limba română.

Muzica şi mişcare se intitulează dezvoltare personală, materie care înainte era opţională, iar acum a devenit obligatorie.

Cea de-a patra disciplină se intitulează arte vizuale şi abilităţi practice, ceea ce înainte era cunoscut părinţilor sub denumirea de educaţie plastică şi abilităţi practice.

În vreme ce manualele pentru clasa pregătitoare pot fi găsite deja pe piaţă, la clasa I, părinţii mai au de aşteptat.

Dascălii sunt revoltaţi însă. Doina Stanciu este învăţătoare de 35 de ani. În anul şcolar care va începe pe 16 septembrie, dascălul va avea clasa I. Cadrul didactic este revoltat pentru că se încearcă modernizarea învăţământului folosind aceleaşi manuale. „E ca şi cum ai întoarce o haină veche pe dos şi să spui după aceea că e nouă.” Am găsit-o pe Doina Stanciu la cursurile de formare organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Ea spune că nu poţi să predai o programă nouă fără manuale noi, iar formarea cadrelor didactice după planşe este absurdă. „Noroc că am experienţă şi ştiu să vorbesc cu părinţii, să le explic, astfel încât să mă bazez pe sprijinul lor. Vom lucra după manualele vechi pe care le vom adapta noi, din mers. Ce vor face însă debutanţii?”

O altă modificare în noua programă şcolară este introducerea limbii străine ca materie obligatorie, în trunchiul comun de discipline şi nu ca opţional, ca până acum.

Conducerea ISJ a declarat recent că 75 % dintre manualele care vor ajunge pe băncile elevilor, în noul an şcolar  vor fi noi. Cu toate acestea conducerea ISJ Iaşi a criticat faptul că materia cuprinsă din manuale este aceeaşi. “Nu există acea decongestionare pe care o doream, acea subliniere a acapitolelor relevante şi posibilitatea de a uşusra şi de a face credibil parcursul uni elev. Rămânem însă cu multe manule depăşite.” Este un decalaj între programe, chiar şi acelea pentru examenele naţionale şi manuale, a continuat inspectorul general al ISJ Iaşi, Camelia Gavrilă.

La începutul lunii august, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie declara că „Reforma manualelor este parte a procesului de modernizare a sistemului de învăţământ românesc şi presupune atât actualizarea conţinutului, în conformitate cu planul-cadru de învăţământ, cât şi introducerea alternativei manualelor digitale. Aceste schimbări, ignorate în ultimii ani, deşi au fost solicitate insistent atât de profesori, cât şi de părinţi şi elevi, vor fi realizate gradual, ţinându-se cont de resursele disponibile şi de nevoia de a asigura predictibilitate politicilor educaţionale.”

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*