Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Doctorul Ostin Mungiu: Durerea, insuficient tratată în România

Prof. emerit dr. Ostin C. Mungiu, preşedintele Asociaţiei de Algeziologie, spune că  România este încă în urmă faţă de alte state europene în ceea ce priveşte cercetarea şi managementul durerii. 

”În România, durerea este insuficient sau prost tratată. A nu suferi este un drept al omului, dar acest lucru nu îl vedem de fiecare dată îndeplinit la noi. Dacă în alte ţări există spitale şi clinici dedicate exclusiv durerii, la noi nu există nici măcar nuclee de durere în fiecare spital”, a spus prof.emerit Ostin Mungiu.

Potrivit profesorului Mungiu, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap şi de spate. Peste 83% dintre oameni acuză dureri de cap, dar numai 14% dintre acestea sunt migrene.

Restul apar ca urmare a excesului de muncă, a epuizării fizice şi psihice, a stresului cotidian. Într-un procent foarte mare sunt înregistrate şi durerile de spate. Şi ele pot fi rezultatul stresului. Durerea de spate poate fi o stare de spirit. Nu o să vă vină să credeţi, dar şi durerile de spate şi durerile hemoroidale pot apărea în situaţii de stres”, a spus prof.univ.dr Ostin Mungiu.

Preşedintele Asociaţiei de Algeziologie a continuat, insistând asupra importanţei adaptării terapiei durerii în funcţie de mecanismele acesteia: “Durerile nu răspund automat la un glonţ magic”.

Deşi există diferite mijloace farmacologice şi non-farmacologice pentru a trata durerea, aproximativ jumătate din durerile neuropatice nu răspund la analgezicele cunoscute, motiv pentru care se impune necesitatea dezvoltării unor medicamente mai eficiente. În acest sens, profesorul Mungiu spune că rolul cercetării este vital.

Un prim pas a fost făcut anul acesta prin reintroducerea studiului durerii la studenţii de la medicină.

Acum trei ani, când acest curs era în programa academică şi era oferit studenţilor de la medicină ca şi curs opţional, peste o treime din studenţi optau pentru studiul durerii, în condiţiile în care existau în jur de 24 de cursuri opţionale. Cred că asta arată interesul  mare pentru care studenţii şi viitorii medici îl arată faţă de această zona a medicinei.” a afirmat şef lucrări dr. Bogdan Tamba. 

Puţini sunt cei care ştiu că la Iaşi funcţionează încă din 2001 unicul Centru pentru Studiul şi Terapia Durerii din România centru care, în 2005, a dobândit şi confirmarea de Centrul de Excelenţă. Activităţile sunt structurate în compartimentul experimental (unde sunt conduse cercetări fundamentale despre durere) şi compartimentul clinic (cu subsecţiuni de reumatologie, oncologie, pediatrie, neurologie, care funcţionează în diferite spitale din Iaşi).

În ciuda faptului că, pe parcursul timpului, centrul şi-a dezvoltat considerabil baza materială, principala dificultate cu care se confruntă algeziologia în România o reprezintă lipsa de specialişti. 

Am pierdut cadre valoroase care, din cauza salarizării foarte mici din ţară  au preferat să lucreze în laboratoare din străinătate. Nu din cauza aparaturii, aparatura am adus-o. Acum, aceşti oameni fac cercetări de vârf în SUA, Canada, Brazilia, Germania. Aici au rămas puţini specialişti, care nu ştiu cum să se mai împartă între obligaţiile didactice, cercetare şi clinică. Continuăm, totuşi, să sperăm că vom mobiliza şi alţi specialişti în jurul nostru”, a mai spus prof.emerit Ostin Mungiu.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*