Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Facultatea de Mecanică, premiată să prelungească viaţa şoselelor

Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice ”Gheorghe” are, începând de azi, un sistem de achiziţie ce permite construirea unui prototip care stă să prelugească viaţa şoselelor prin evitarea supraîncărcării acestora.

 Sistemul reprezintă un premiu oferit de firma HBM don Germania după ce Facultatea de Mecanică a câştigat concursul internaţional ”Project of the year 2012”.

Concursul s-a desfăşurat în două faze: în prima fază a fost selectarea proiectelor eligibile, iar a doua a constat în votarea de către public a celui mai bun proiect.

În cea de-a doua etapă a concursului au ajuns zece ţări de renume – Austria, Norvegia, Germania, Italia, Egipt, Peru, SUA, Suedia, Canada, care au avut înscrise 18 proiecte. Singurul proiect din România care a ajuns în faza finală a competiţiei a fost cel al Facultăţii de Mecanică.

Sistemul de achiziţie ”esspressoDAQ” oferă posibilitatea realizării unui prototip care permite cântărirea la bordul camioanelor pe fiecare punte, în corelaţie cu datele GPS. Aceasta reprezintă un sistem care poate măsura uzuara infrastructurii rutiere. Pe baza acestor date se poate face o taxare diferenţiată pentru diferite tipuri de încărcări. Spre exemplu, dacă un camion este supraîncărcat şi uzează mai multe şoselele, acesta va trebui să plătească o taxă suplimentară iar dacă el nu este prea încărcat va plăti o taxă mai mică”, a explicat prof.univ.dr.ing.Paul Bârsănescu, inventatorul proiectului.

 El a participat la concurs cu trei proiecte, singurul selectat de juriul de specialitate fiind cel care a primit premiul oferit de Network of Automotive Excellence în cadrul NoAE 2011/2012.

La NoAE a fost premiată numai ideea, acum trebuie construit prototipul cu ajutorul sistemului ”espressoDAQ” pe care l-am primit ca premiu de la compania HBM”, a adăugat prof.univ.dr.ing Paul Bârsănescu.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*