Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Vasile Astărăstoae a pierdut procesul cu ANI

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a pierdut procesul deschis la  Curtea de Apel Piteşti, în care contesta decizia Agenţiei Naţionale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îl acuza, în decembrie 2011, Vasile Astărăstoae de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei. Astărăstoae deţinea la acea vreme funcţiile de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNSAS şi membru în Comisia Superioară de Medicină.

Acuzaţiile au fost aduse de inspectorii de integritate erau conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totala de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’,  cu propria persoană precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.

Vasile Astărăstoae a fost numit pentru perioada 2008 – 2012 în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iaşi.

ANI susţine că începând cu data de 1 mai 2010 Vasile Astărăstoae a participat, în baza unui număr de 4 contracte de muncă,  respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF ‘Gr. T. Popa’ Iaşi – instituţie publică parteneră în proiect – cât şi în calitate de salariat.

Începând cu anul 2001, Vasile Astărăstoae exercita şi funcţia de director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, unde a încheiat 3 contracte civile de prestări servicii cu  Daniela Astărăstoae, fiica acestuia, şi 3 contracte cu propria persoană.

Beneficiul patrimonial total obţinut de familia Vasile şi Daniela Astărăstoae, ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei.

Vasile Astărăstoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat că împreună cu alţi doi directori de la UMF Iaşi au  trucat o licitaţie cu fonduri europene, în valoare de 1,5 milioane euro.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*