Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

PNL Iaşi marchează 138 ani de la înfiinţare organizând Săptămâna Liberală

Pe 24 mai a.c., Partidul Naţional Liberal sărbătoreşte 138 de ani de când Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu şi alţi fruntaşi liberali puneau bazele Partidului Naţional Liberal.

Cu această ocazie, organizaţia ieşeană a PNL va organiza, în perioada 19 – 26 mai a.c., o serie de acţiuni sub egida „Săptămânii Liberale”, menite să marcheze acest moment important din istoria liberalismului românesc, să sublinieze faptul că PNL este singurul partid istoric de pe scena politică românească si unul din singurele formaţiuni politice din Europa înfiinţate în secolul al XIX-lea care a rezistat până astăzi.

Pentru liberali, indiferent că sunt membri ai PNL sau simpli simpatizanţi, ziua de 24 mai este una specială. La 1875, după mai bine de jumătate de veac de activitate deconcertată a mişcării liberale, elita intelectuală şi politică liberală a vremii a înţeles că trebuie să îşi coaguleze forţele în cadrul unui singur corp politic pentru a oferi soluţii coerente la marile provocări ale Principatelor Române (unirea tuturor românilor în acelaşi stat, Independenţa, procesul de reforme modernizatoare, etc). Evenimentele pe care PNL Iaşi le organizează în cadrul „Săptămânii Liberale” sunt adresate atât membrilor de partid, cât şi cetăţenilor ieşeni care simpatizează cu valorile de dreapta”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Iaşi.

PNL este partidul politic sub egida căruia s-au iniţiat şi confirmat cele mai mari proiecte ale României moderne. Pe 24 mai 1875, mişcarea liberală din Principatele Române s-a cristalizat, luând fiinţă Partidul Naţional Liberal. Identitatea şi valorile de la care se revendicau liberalii de atunci încă se mai regăsesc în platforma actualului Partid Naţional Liberal. PNL are legitimitatea de a fi singurul partid autentic de Dreapta din România prin prisma istoriei sale şi prin prisma valorilor liberale pe care le promovează în spaţiul public”, a declarat Relu Fenechiu, preşedintele PNL Iaşi.

Programul Săptămânii Liberale

19-26  mai 2013

     *  Concurs de debate

Concursurile de dezbateri au devenit un element important pentru dezvoltarea capacităţilor de analiză şi poziţionare faţă de o anumită problemă regăsită în sfera publică sau politică. Organizarea unui astfel de concurs în perioada “Săptămânii Liberale” este o oportunitate de a vedea care este percepţia publicului tânăr asupra anumitor probleme ce ţin de agenda publică (regionalizare, revizuirea Constituţiei, regimul de guvernământ etc).

 *  Perioada de desfăşurare: 20 – 21 mai

 *  Locaţie: Casa de Cultură a Studenţilor

 *  Convorbiri liberale lansată in cadrul unei dezbateri despre liberalismul românesc

Revista “Convorbiri Liberale” îşi doreşte să creeze mediul în care membri ai  PNL şi membri ai societăţii civile pot desfăşura o activitate intelectuală, în încercarea de a oferi răspunsuri în legatură cu construcţia instituţională, mecanismele de funcţionare ale acestor institutii şi principalele valori pe care trebuie să se clădeasca societatea românească.

  *  Perioada de desfăşurare: 24 mai

  *  Locaţie: Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri

  *  Expoziţie foto – Liberalismul în imagini

Proiectul constă în organizarea unei expoziţii foto având ca obiectiv promovarea mişcării liberale în Iaşi, prin arta fotografică, de la 1909 până la 1930. Timp de 7 zile, la sediul PNL, vor fi expuse peste 100 de fotografii care vor prezenta articole interesante din presa secolului XX.

  *  Perioada de desfăşurare: 19 – 26 mai.

  *  Locaţie: Sediul PNL Iaşi

  *  Crosul liberal

Proiectul constă în organizarea unui cros pentru toate vârstele având ca obiectiv promovarea sportului. Toţi participanţii vor primi un tricou cu mesajul Săptămânii Liberale.

  *  Perioda de desfăşurare: 25 mai

  *  Locaţie: Rond Agronomie – Parcul Voievozilor

 *  Organizarea, în luna iulie, în mediul studenţesc ieşean, a unui concurs care să premieze două teze de licenţă şi doua teze de disertaţie care tratează tema liberalismului.

Imediat după 1989, prin reacţie la monopolizarea sistemului politic şi social de către partidul comunist, liberalismul a avut o influenţă şi o aderenţă semnificativă în rândul dezbaterii publice. Discursul de tip liberal este, după 1989, indiscutabil prezent într-o serie de scrieri din domeniul filosofiei, economiei sau istoriei. Cu toate acestea, studiile sociologice din ultimii ani indică o recrudescenţă a ideilor de stânga, în contextual crizei economice din ultimii ani care a generat un sentiment de neîncredere vis-à-vis de valorile liberalismului. Considerăm, aşadar, că este oportună sprijinirea şi stimularea proiectelor universitare cu character politologic care au ca tema de reflecţie şi dezbatere principiile şi practicile liberalismului. Înainte de toate, valorile liberalismului politic trebuie aşezate pe un sol compatibil cu liberalismul ca atitudine intelectuală, iar acest lucru se poate realiza dacă vom stimula tinerii cercetători să abordeze acest subiect în lucrările lor de specialitate.

   *  Perioada: Lansarea pe 26 mai 2013

   *  Locaţie: Sediul PNL

  *  Colocviu CALIS despre antreprenoriat «Putem reusi prin noi înşine!»

Joi, 23 mai 2013, ora 14, Galeriile “Pod – Pogor

Scopul proiectului

Prin acest proiect ne propunem sa  definim realist pasii prin care un tanar poate deveni antreprenor. Pornim de la idee, vorbim despre strategia de punere in practica  a acesteia, despre tipul optim de societate pentru afacerea ta, despre cum sa iti selectezi viitorii angajati si cum sa ii motivezi pe actualii tai angajati , despre lideri – grupuri – echipe  si  despre cum sa  iti dezvolti noua ta afacere pe online

Speakeri

     *  Dan Berinde – regional manager Eastern Europe –  Leadership in International Management

     *  Claudiu Patriche – administrator Medic’All Events

     *  Cezar Aldea – administrator Tudor 101

     *  Dan Herghiligiu – psiholog – consultant resurse umane

     *  Radu George Ciprian – asociat Creativ Consult

     *  Vatra Romeo – IT Manager – Website Story

Invitati speciali :

     *  Varujan Vosganian

     *  Cristian Adomnitei

     *  Marius Danga

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*