Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Tudor Ciuhodaru: Putem vorbi de o „epidemie” a obezităţii la copii

Doctorul Tudor Ciuhodaru atentioneaza autoritatile asupra faptului ca obezitatea infantila este in crestere si se agraveaza de la an la an. Parlamentarul considera ca putem vorbi de o ,, epidemie” a obezitatii la copii ce devine tot mai mult o problema de sanatate publica. Comportamentul alimentar inadecvat datorita educatiei deficitare a copiilor si a parintilor abunda in factori de risc precum alimentatie de tip fast food, cu multe grasimi procesate si bauturi dulci carbogazoase sau alimentatia la ore tarzii duce adesea la obezitate iar asocierea sedentarismului agraveaza acest fenomen. Parlamentarul vrea sa rezolve acest fenomen prin introducerea educatiei pentru sanatate ca materie obligatorie in institutiile de invatamant finantata din taxa de viciu a carei valoare se situeaza la 1.262.160.403 lei.

,,In doar doi ani numarul de cazuri oficiale de obezitate infantila a crescut cu 70% si o data la doua zile un copil obez ajunge la spital. In 2010 se inregistrau 104 cazuri in Iasi si s-a ajung la pese 170 in 2012 si s-a ajuns la cazuri dramatice de copii de doar 15 ani care cantaresc aproape 100 de kilograme sau de obezitate la un sugar de doar opt luni ce canterea peste 10 kilograme.
Deja ne clasam pe locul 3 in Europa cu cei peste patru milioane de adulti obezi care au ajuns sa reprezinte un sfert din populatie si s-a ajuns ca jumatate din romani sa fie supraponderali. Mai precis 30% din femei şi 20% din bărbaţi depasesc greutatea normala iar 40% din copii sunt obezi.
Constatam ca pe langa cauzele genetice, biologice, culturale si comportamentale saracia si lipsa de educatie contribuie in mod paradoxal la aparitia obezitatii cu toate complicatiile de ordin metabololic (dislipidemie, diabet), cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune, infarct), neuropsihice (accidente vasculare, tulburari comportamentale, modificari de somn, suicid) sau osteroarticulare.
 
Teoretic comportamentul alimentar ar trebui sa asigure pe langa disparitia senzatiei de foame si un echilibru nutritional si un numar adecvat de mese zilnic.
 
Practic problema consta in accesul limitat la alimentele de calitate (carne slaba de vita sau de pui, fructe proaspete) ce sunt inlocuite de alimente neadecvate, denumite generic ,,produse albe”: paine, orez, zahar, paste, faina si cartofi sau supa din oase cu maduva sau vesnica gustare slanina – margarina .
 
Sunt si modificari ale comportamentului alimentar legate de ritm (o gama larga de gesturi neadecvate: de la ,,rontait”- mancatul frecvent ce ofera iluzia relaxarii si duce la adevarate dependente de mancare pana la acea masa unica nocturna) sau de mod (alimentatia in fata calculatorului, televizorului).
 
Odata instalata obezitatea se inchide cercul vicios al unui stil de viata nesanatos prin aparitia modificarilor de ordin psihologic si de integrare sociala mergand pana la depresia severa.
Estimam ca prin predarea in scoli a educatiei pentru sanatate se va limita acest fenomen prin invatarea modului de a asigura o alimentatie adecvata si a unui stil de viata sanatos.
Pentru a deveni cu adevarat eficient acest program trebuie sa depaseasca etapa informarii sporadice si superficiale. Acest lucru se poate realiza doar prin transformarea educatiei pentru sanatate in disciplina obligatorie predata de personal specializat in toate institutiile de invatamant”
http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*