Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Medicul Tudor Ciuhodaru: Atenţie la cumpărăturile de Paşte!

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, sanatatea ne poate fi afectata daca nu respectam cateva reguli simple privind achizitonarea si utilizarea produselor traditionale pentru masa pascala.

Ouale
 
1.Vopseaua de oua cumparata de la coltul strazii va poate crea probleme de sanatate. Chiar daca e mai ieftina sau mai frumoasa vopselele tipografice sau cele facute artizanal pot avea efecte nocive asupra sanatatii datorita plumbului şi oxizi de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau tipografice pot pătrunde prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandam vopsirea oualor in mod natural, ca in batrani, prin utilizarea foilor de ceapa, sau a foilor de nuc si apoi incondeierea acestora.
 
2.Alte riscuri sunt legate de vechime si mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci cand sunt utilizate crude in creme, maioneze, spuma de albus ca acestea sa provina din surse sigure si sa fie foarte proaspete si sa fie spalate inainte de utilizare.
 
Carnea de miel:
 
In special a mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 saptamani poate produce probleme legate de:
 
A.continut:
a),,toxicitate” legata de continut ridicat de colagen bogat in oxipurine ce o fac dificil de digerat si iar excesul creaza probleme putand declansa atac de guta, la cei deja suferinzi si boli gastro-intestinale si hepato-renale, la cei predispusi unor asemenea afectiuni datorate hiperuricemiei. Purinele pot fi eliminate in cazul prepararii ciorbelor  prin adaugarea carnii doar in momentul fierberii iar cantitatea lor e mai mica daca vom gati doar miei de 10-14 kg;
b)Scazut in fibre: recomandam asocierea legumele pentru a preveni constipatia iar stufatul sau drobul trebuie sa aiba cat mai multa verdeata si orez;
c)Crescut in lipide cu risc aterogen in special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatita;
d) Crescut proteic: cu rol alergogen;
 
 B. la achizitionarea verificati existenta stampilei sanitar-veterinare, dentitia care trebuie sa fie specifica rumegatoarelor iar copitele trebuie sa nu prezinte gheare. Nu cumparati carnea care nu a fost depozitata la temperaturi mai mici de patru grade.
 
100 grame au o valoare calorica ridicata de 200 – 300 kcal si un continut ridicat de potasiu; organele (in special ficatul), dar si carnea contine foarte mult fier care se absoarbe foarte usor precum, zinc si carnitina cu rol energetic si cantitati mici de calciul, acidul folic si vitamina E. Are o componenta proteica importanta dar si multe grasimi saturate ( 80 mg de colesterol la 100 grame ). Este considerata de unii drept afrodiziac natural – substantele nutritive din carnea de miel ar avea capacitatea de a creste capacitatea sexuala a barbatilor si de a trata sterilitatea femeilor.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*