Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

 

Tomaşeschi: Catastrofa pentru care Guvernul Ponta îşi asumă răspunderea

Preşedintele Forţei Civice Iaşi, Dragomir Tomaşeschi spune că proiectul de lege al Guvernului Ponta,  privind restituirea imobilelor preluate abuziv de comunişti, este o catastrofă. El spune că deşi nu oferă mare lucru celor care îşi revendică proprietăţile confiscate, Guvernul Ponta este foarte grijuliu cu înfiinţarea a tot felul de comisii şi subcomisii care vor fi plătite regeşte din bani publici. Tomaşeschi consideră că în esenţă, aruncând cu praf populist în ochii inocenţilor care consideră că samsarii imobiliari sunt duşmanii ţării, premierul Ponta pregăteşte românilor o nouă ţeapă, dar un cadou generos pentru clica de partid.

Guvernul Ponta a anunţat că astăzi, 17 aprilie 2013, îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru un proiect de lege. Trâmbiţând populist că prin noua lege va impozita excesiv samsarii imobiliari, premierul Ponta le pregăteşte o nouă batjocură celor tâlhăriţi de comunişti. Desfiinţat inclusiv de CEDO, punct cu punct, proiectul de lege al Guvernului Ponta este o catastrofă”, a spus Tomaşeschi.

 În primul rând, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii Ponta, la nivelul fiecărei primării, se va constitui o comisie pentru inventarierea terenurilor.  După alte 180 de zile de la data constituirii, comisia are obligaţia să prezinte un inventar cu imobilele deţinute de primărie. După cele 180 de zile, intră în joc o altă comisie, la nivel judeţean, care în termen de alte 30 de zile trebuie să centralizeze situaţiile primite de la toate primăriile din judeţ. Fără să prevadă un termen, legiutorul vrea ca tot ce se centralizează în fiecare judeţ să fie trimis la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi Agenţia Domeniilor Statului. În termen de alte 60 de zile de la o dată necunoscută, cea a primirii situaţiei din fiecare judeţ, cele două instituţii ar trebui să demareze procedurile legale pentru a schimba regimul juridic al terenurilor, adică să-l treacă din proprietatea publică a statului în cea privată.  

 Tomaşeschi a mai spus că Guvernul Ponta are nevoie de aproape un an pentru a face ceea ce deja există: o centralizare a situaţiei pe fiecare comună, judeţ şi la nivel de ţară. 

 ”Aceste situaţii sunt deja întocmite. Statul a mai plătit o dată pentru realizarea acestor acţiuni. În realitate, legea lui Ponta are la bază un motiv cinic: acela de a trage de timp astfel încât numărul foştilor proprietari, având o vârstă înaintată, să scadă pe cale naturală. Cu cât numărul foştilor proprietari se reduce, cu atât cresc şansele ca unele documente să se piardă, iar statul să aibă de soluţionat mai puţine cereri de retrocedare.  De exemplu, pentru restituirea de terenuri constând în izlazuri comunale trebuie schimbată categoria de folosinţă, ceea ca ar implica referendum local. Şi-a pus cineva întrebarea cât poate să dureze iniţierea, organizarea şi desfăşurarea unui referendum?! Dar care sunt costurile unei asemenea operaţiuni?! Guvernul Ponta nu doreşte să ofere bani atunci cât retrocedarea nu este posibilă în natură, ci puncte. Practic, imobilele statului vor fi trecute în Fondul Naţional. Ele nu vor fi evaluate după criteriile pieţei, ci după grila notarilor. Fiecărei persoane care trebuie să primească ceva de la stat i se vor atribui un număr de puncte, raportate la valoarea bunului confiscat de comunişti. Punctele nu pot fi valorificate în bani, ci prin achiziţionare de imobile din Fondul Naţional, la licitaţie, dar asta după 1 ianuarie 2016. Licitaţiile se vor organiza la Bucureşti. Imaginaţi-vă câte drumuri şi ce birocraţie implică o asemenea procedură pentru un bătrân! Abia din anul 2017 va fi permisă, în şapte tranşe, compensarea în bani a punctelor. În cadrul unei tranşe poate fi cerută valoarea  a cel mult 14 la sută din puncte”, a mai spus Dragomir Tomaşeschi.

 Liderul de la Forţa Civică Iaşi a prezentat totodată propria variantă, care se referă la obligativitatea restituirii în natură sau a plăţii unei despăgubiri integrale, posibilitatea ca persoana îndreptăţită să opteze la una dintre variante: în natură sau despăgubire, termene precise pentru restituire sau despăgubire.

Ca noutate, parlamentarii Forţei Civice au prevăzut în proiectul de lege ca inclusiv imobilele RAPPS, în care acum este cazată clientela politică a USL, să fie folosite pentru despăgubiri ca echivalent valoare. De asemenea, când retrocedarea în natură nu este posibilă, proiectul nostru de lege prevede trei modalităţi de acordare a despăgubirilor: obligaţiuni de stat cu scadenţa la 10 ani, acţiuni la companii cu capital de stat, acordarea de despăgubiri în numerar, în mod eşalonat, în funcţie de valoare  Termenele pentru toate procedurile prevăzute în proiectul Forţei Civice sunt clare şi precise. Evaluările se vor face după realitatea pieţei, nu după grila notarilor, aşa cum vrea USL. Vor avea prioritate în soluţionare cererile persoanelor îndreptăţite care suferă de boli grave şi au vârsta de peste 80 de ani. Comisia Centrală pentru soluţionarea despăgubirilor se va întâlni săptămânal şi va lucra continuu pentru a soluţiona rapid cererile şi dosarele. Judecătorii care au pronunţat hotărâri pe baza cărora România este obligată de CEDO la plata unor despăgubiri vor răspunde penal şi civil. Proiectul propus de Forţa Civică prevede ca inclusiv membrii Guvernului, care tergiversează sau refuză alocarea fondurilor necesare pentru despăgubiri, să răspundă în faţa legii”, a mai spus Dragomir Tomaşeschi.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*