Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

Executorul judecătoresc Dan Călin Pipernea, trimis în judecată de procurorii DNA

calin piperneaProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie  – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a executorului judecătoresc Dan Călin Pipernea, fost avocat în cadrul Baroului Iaşi, şi a altor trei persoane.
 
Dan Călin Pipernea, alături de Viorela Cătălina Lăcătuşu, Codrin Lăcătuşu, Petru Hasmaţuchi sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, instigare la fals intelectual, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu.
 
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2011, Dan Călin Pipernea, în calitate de executor judecătoresc, a pus în aplicare, cu rea credinţă, procedura de executare silită a unei decizii judecătoreşti, în contradictoriu cu Primarul Municipiului Iaşi, cu încălcarea prevederilor legale în acest domeniu.
 
În baza acestei hotărâri judecătoreşti, Curtea de Apel Iaşi a stabilit dreptul Viorelei Cătălina Lăcătuşu la măsuri reparatorii prin echivalent pentru un teren în suprafaţă de 1.526,29 mp situat în municipiul Iaşi, ca urmare a confiscării acelui teren de către regimul comunist.
 
Dan Călin Pipernea a demarat procedura de executare silită a acestei hotărâri judecătoreşti deşi această decizie nu impunea plata unei sume de bani în sarcina primarului Municipiului Iaşi, ci stabilea doar dreptul la despăgubiri din partea Statului Român, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, procedura care era în derulare în momentul demarării executării silite şi despre care inculpatul avea cunoştinţă.
 
În plus, Pipernea a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, încasarea unei sume de bani mult mai mari decât cea prevăzută legal, iar apoi şi-a însuşit suma totală de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.
 
Având la dispoziţie un raport de evaluare a terenului, întocmit, la solicitarea sa, anterior începerii procedurii de executare, Dan Pipernea a formulat o cerere de executare silită, în care a inserat date nereale referitoare la dispoziţiile deciziei a cărei executare o solicita. Judecătoria Iaşi a încuviinţat, la data de 10 martie 2011, executarea silită şi, în baza acestei încheieri, în cursul lunii aprilie 2011, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primăriei Iaşi până la încasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentând pretinsa valoare a despăgubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare şi 2.500 lei – onorariul avocatului. Din aceşti bani, în aceeaşi zi, inculpatul a virat într-un alt cont aparţinând biroului său suma de 158.984, cu menţiunea „onorariu de succes” şi suma de 630.596 lei în contul Viorelei Lăcătuşu.
 
 
La data de 3 mai 2011, la solicitarea Primarului Municipiului Iaşi, Judecătoria Iaşi a anulat această executare şi a dispus restituirea acestor sume de bani, însă inculpatul a făcut alte demersuri pentru a evita restituirea şi pentru a-şi însuşi sume suplimentare. În acest scop, motivând că trebuie să restituie banii către Municipiul Iaşi, inculpatul i-a solicitat Viorelei Lăcătuşu  restituirea parţială a sumei obţinute. Din sumele returnate de Viorela Lăcătuşu, printr-o serie de operaţiuni bancare, Dan Pipernea şi-a mai însuşit suma de 310.000 lei şi a restituit Municipiului Iaşi suma totală de 240.000 lei.
 
În scopul ascunderii activităţii sale şi pentru a-şi asigura păstrarea sumelor de bani, acesta  a efectuat menţiuni necorespunzătoare adevărului în cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani, atestând în mod nereal că întreaga sumă poprită 789.580 lei a fost virată în contul Viorelei Lăcătuşu, act semnat de soţul acesteia, Codrin Lăcătuşu  la rubrica „creditor” în locul soţiei sale.
 
De asemenea, Dan Pipernea l-a determinat pe Petru Hasmaţuchi, angajat în cadrul biroului său, să consemneze în acest proces verbal că modalitatea de distribuire a sumelor a fost comunicată Primăriei Iaşi. În plus,  Dan Pipernea a întocmit în fals o adresă către biroul de avocaţi care reprezenta interesele Primăriei Iaşi în care a consemnat, în mod eronat, că suma poprită nu a fost distribuită către Viorela Lăcătuşu.
 
Pentru a ascunde adevărata provenienţă a sumelor de bani încasate în mod injust, Pipernea a făcut mai multe operaţiuni de transfer bancar sub aparenţa unor operaţiuni licite. Din suma totală obţinută în mod ilegal, Primăriei Municipiului Iaşi i-a fost restituită suma totală de 240.144 lei.
 
Municipiul Iaşi, prin reprezentantul sau legal – Primarul Municipiului Iaşi, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 561.561 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând inculpaţilor.
 
La data de 12 martie, procurorii au dispus reţinerea lui Dan Pipernea pe un termen de 24 de ore şi, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea acestuia pe un termen de 29 de zile.
 
La data de 19 martie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus luarea faţă de acesta a măsurii obligării de a nu părăsi ţara, până la data de 17 aprilie.
 
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*