Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Tineri medici români specializaţi într-un program european

Un număr de 200 de tineri specialişti români din domeniile psihiatrie, medicină legală, psihologie au dobândit competenţe crescute atât în a dezvolta proiecte de cercetare transnaţională prin formare în managementul cercetării avansate, cât şi în domeniul expertizei medico-legale psihiatrice. Aceasta s-a realizat în cadrul proiectului  “Standarde europene pentru programe postdoctorale competitive de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale”, derulat în ultimii 3 ani.

Proiectul a realizat un sistem de cercetare şi expertiză medicală modern şi eficient, compatibil cu sistemele similare din Uniunea Europeană, pus în slujba cetăţeanului prin valorificarea rezultatelor proiectelor de cercetare, în asigurarea sănătăţii şi calităţii vieţii.

“Acest proiect a venit să acopere o pată albă, legată de profesionalizarea expertizei medico-legale psihiatrice şi de elaborarea unor standarde ştiinţifice într-unul dintre cele mai dificile şi importante domenii ale actelor expertale. Aceasta, deoarece, pe de o parte investighează un domeniu complex, cum este cel al stării psihice la nivel individual, iar pe de altă parte, defineşte responsabilitatea sau iresponsabilitatea penală sau civilă. Cu alte cuvinte, defineşte evoluţia socială ulterioară a unei persoane, soarta ei în societate. Trebuie să ne gândim că o eroare în cadrul unei expertize medico-legale psihiatrice poate lăsa o persoană periculoasă pentru societate în libertate sau, dimpotrivă, poate trimite în închisoare un om bolnav. In acest moment putem spune ca in Romania exista specialisti care vor creste calitatea, pertinenta si concludenta expertizei medico-legale psihiatriceUMF Iasi”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Proiectul a venit într-un context în care nu existau suficiente resurse financiare pentru dezvoltarea unui program de formare iniţiala şi continuă în domeniul managementului cercetării ştiinţifice avansate şi al expertizei psihiatrice medico-legale.

În cadrul proiectului au fost încheiate parteneriate naţionale şi transnaţionale cum ar fi cele cu Spitalul Socola Iaşi, Colegiul Medicilor Romania, Institute of Psychiatry- King’s College London ( Marea Britanie), Departamentul de Sanatate Mintala Trieste ( Italia), Cornwall Partnership Trust (Marea Britanie), Adviseurs Voor Organisatiewerk (Olanda) şi Universitatea Alexandroupolis (Grecia). Parteneriatele au fost dezvoltate pentru a putea oferi grupului ţintă posibilitatea de inovare, documentare, schimb de bune practici şi transfer de informaţii, crearea şi utilizarea de baze de date comune şi abordarea interdisciplinară a cercetării ştiinţifice pe toată durata proiectului şi dupa finalizarea sa.

 

În premieră pentru România, proiectul a dezvoltat şi susţinut programe postdoctorale în 4 centre universitare din ţară: Iaşi, Bucureşti, Timişoara şi Cluj Napoca, a introdus standardele europene în formarea iniţială şi perfecţionarea continuă a experţilor în psihiatrie medico-legală.

Expertii în psihiatrie medico-legală au fost certificaţi conform cerinţelor internationale şi integraţi în comisiile de specialitate.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară: 1 ,,Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, domeniul major de intervenţie: 1.5 ,,Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării”.

Beneficiarul proiectului a fost Institutul de Medicină Legală Iaşi, iar parteneri Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa” Iaşi, Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” Bucureşti şi Institutul de Medicină Legală Timişoara.

Proiectul s-a derulat între 2010 şi 2013, iar valoarea lui s-a ridicat la 8.787.232 .00 lei

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*