Vineri 17 Mai 2024, Actualizat acum 137 zile 12:00 am

 

Revizuirea Constituţiei şi regionalizarea, dezbătute la UPA din Iaşi

Experţi, profesori universitari, studenţi şi ieşeni au participat la Masa Rotundă „Constitutia 2013” din cadrul proiectului „Constituţia României. Opinii esenţiale pentru legea fundamentala”. Invitaţii acestui eveniment au fost prof.univ.dr. Ioan Stanomir şi prof. univ.dr. Radu Carp de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti.

Profesorul Radu Carp a salutat iniţiativa universităţii ieşene, iniţiativă pe care a catalogat-o ca fiind unică la nivel naţional.

Mulţumesc Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi pentru această iniţiativă minunată, aceea de a organiza o dezbatere pe o problemă atât de actual cum este revizuirea Constituţiei. Spun că este o iniţiativă unică, întrucât după alegeri politicienii au promis că vom avea nenumărate dezbateri, dar după trei luni de zile, punem trage linie şi să spunem că nu s-a făcut nimic”, a declarat Prof.univ.dr. Radu Carp.

Mai mult, profesorul a mai adăugat că ne aflăm în aceeaşi situaţie ca în 2013, ”când a fost adoptată actuala Constituţie, dar când nu a existat o temă importantă de revizuit, iar în final au fost reeditate doar 3-4 articole”.

La rândul său, Prof.univ.dr. Ioan Stanomir le-a vorbit celor prezenţi la eveniment de un alt aspect important prevăzut în Constituţie, respectiv noua organizare administrativ-teritorială – regionalizarea. 

”O constituţie, o revizuire a constituţiei, o regionalizare nu se impun niciodată multilateral. Trebuie să fie şi cetăţenii consultaţi, să fie organizat un referendum în care oamenii acestei ţări să fie întrebaţi ce fel de organizare teritorială îţi doresc?, ce articole ar trebui modificate în Constituţie?. Nu poţi să te joci cu destinele oamenilor şi să apari la televizor cu o serie de hărţi”, a completat prof.univ.dr. Ioan Stanomir.

Rectorul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi, Prof.univ.dr. Doru Tompea a felicitat iniţiativa decanului de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea. 

 ”Actuala Constituţie a fost creată în 2003, când participarea la nivelul judeţului Iaşi a fost una la limită, iar comunicarea privind revizuirile operate a fost foarte slabă. La fel se întâmplă si astăzi, în 2013, când suntem puşi din nou în situaţia de a modifica Constituţia, iar percepţia ei în rândul cetăţenilor este unadeficitară”, a declarat rectorul universităţii.

 Coordonatorul acestui proiect şi moderatorul mesei rotunde, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea a declarat proiectul „Constituţia României. Opinii esenţiale pentru legea fundamentala”, este un proiect de dezbatere care vine din partea societăţii civile. 

Evenimentul organizat astăzi vine şi în contextul împlinirii a 90 de ani de la adoptarea Constituţiei României din 1923, cât şi a 10 ani de la constitutirea actualei Constituţii”, a declarat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

Mai mult, Sorin Bocancea a anunţat că la finalul proiectului ”Constituţia 2013” va rezulta un volum colectiv, editat în parteneriat cu Editura Institutului European Iaşi, în 1000 de exemplare, compus din două părţi, una academică, cu articolele ştiinţifice şi alta de vox-populi, care va cuprinde comentariile de pe platforma  http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, cele mai bine argumentate.

La finalul evenimentului conducerea UPA a prezentat şi oferit invitaţilor ”Tratatul de Drept Public, Tomul II, de Paul Negulescu, Profesor Onorar de Drept Constituţional la Facultatea de Drept din Bucureşti şi George Alexianu, Profesor de Drept Constituţional la Facultatea de Drept din Bucureşti, proiect editat de Editura Tipo Moldova în parteneriat cu Universitatea ”Petre Andrei”  din Iaşi.

Proiectul „Constituţia României. Opinii esenţiale pentru legea fundamentala” a fost demarat de Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi, în parteneriat cu Institutul de Studiere a Ideologiilor prin intermediul platformei http:/ /www.revistapolis.ro/ro/constitutia.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*