Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

Radiografia sociologiei româneşti, realizată la UPA

Universitatea Petre AndreiSociologi autohtoni de marcă, profesori universitari şi studenţi şi-au dat întâlnire la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi în cadrul dezbaterii ”Abordări contemporane ale sociologiei interbelice”.  La evenimentul organizat de universitatea ieşeană a participat şi unul din principalii istorici ai sociologiei româneşti, prof.univ.dr. Zoltan Rostaş, de la Universitatea din Bucureşti.
 
Pornind de la întrebarea „dacă trebuie reevaluată sociologia românească”, profesorul Zoltan Rostaş a declarat că, pentru el, această problematică nu a fost o misiune premeditată, ci a venit dintr-o necesitate.
 
”Nu am putut începe după Revoluţie pentru că după decembrie 1989 orice a fost important, dar nu şi Şcoala de Sociologie Gusti. Era perioada în care interesul public era vizat de tot ce însemnă arestări şi deţinuţi politici. Din acest motiv nu m-am aruncat înainte. În anii 2000 însă, lucrurile s-au schimbat. Era o nevoie, aşa că eu am venit în aşteptarea unei nevoi. Noroc că am avut o bază de date de istorie socială şi noroc că am avut parte de un grup de tineri entuziaşti, tineri de la jurnalism, care au fost fascinaţi de acest domeniu”, a declarat prof.univ.dr. Zoltan Rostaş.
 
Mai mult, profesorul a adăugat că în momentul de faţă sociologii din România şi sociologia ca domeniu de cercetare se ”află pe un traseu în care, cel puţin pentru mine, este de lămurit şi cunoscut realitatea socială a sociologiei, decât să se tragă concluzii”.
Conf.univ.dr. Tudor Pitulac a evidenţiat, la rândul său, traseul descendent al sociologiei româneşti, în mod special în ultimii ani.
 
”Am dezvoltat în ultima perioadă un soi de îngrijorare faţă de ce se întâmplă în ţara noastră, de apetitul tinerilor absolvenţi de liceu pentru specializarea sociologie. E un interes în scădere”, a completat profesorul.
În cadrul dezbaterii  au fost lansate şi două numere speciale dedicate sociologiei româneşti de către revistele Transilvania din Sibiu şi Sociologie Românească, editată de Societatea Sociologilor din România.
 
Dragoş Varga, redactorul-şef al publicaţiei transilvănene a povestit cum a pornit ideea unei reviste dedicate Şcolii de Sociologie Dimitrie Gusti.
 
”Istoria acestui număr a început tot aici, la Iaşi, în Aula Magna a UPA, când, în cadrul unui simpozion dedicat lui Petre Andrei şi Dimitrie Gusti, imediat după prelegerea susţinută de profesorul Zoltan Rostaş, dumnealui ne-a sugerat ca după numărul special lansat pentru mentorul spiritual al universităţii ieşene, ar trebui să facem unul  şi pentru Dimitrie Gusti”, a declarat Dragoş Varga.
 
Radu Vancu, redactor la Revista Transilvania, a declarat că numărul dedicat sociologului Dimitrie Gusti  ”vine ca urmare a eforturilor tot mai acute, depuse nu doar de sociologi, ci şi de literaţi, de reconstruire a unui interbelic altfel”.
 
Despre numărul special al revistei Sociologie Românească, lect.univ.dr. Sebatian Năstuţă a declarat că ideea a pornit tot în urma simpozionului organizat în luna decembrie a anului trecut la Universitatea ”Petre Andrei” din Iaşi.
 
”Observ că între numărul special al revistei ”Sociologie Românească” şi cel al Revistei Transilvania există anumite similarităţi. În ambele sunt puse în evidenţă aspecte privind latura ştiinţifică a lui Dimitrie Gusti, dar mai ales pluralitatea Şcolii de Sociologie a lui Dimitrie Gusti”, a completat Sebastian Năstuţă.
 
Prezent la dezbatere, prof.univ.dr. Mihai Dinu Ghiorghiu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”,  a remarcat interesul acordat de reviste de critică literară pentru domeniul sociologiei.
 
”E un lucru pozitiv că sunt reviste literare, critici care se interesează de sociologie. Dar, în acelaşi timp, sunt conştient că este dificil să ai o platformă comună între critica literară şi sociologie”, a completat profesorul ieşean.
 
Dezbatarea ”Abordări contemporane ale sociologiei interbelice” a fost moderată de conf.univ.dr. Daniel Şandru, Preşedintele Senatului UPA, care a declarat că întâlnirea de la Iaşi a fost un preambul pentru masa rotundă ce va avea loc în luna mai, tot la Iaşi, aceasta urmând a fi organizată de către Societatea Sociologilor din România. Întâlnirea de la Iaşi a fost organizată de Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, Facultatea de Asistenţă Socială şi Sociologie din cadrul UPA, în colaborare cu Revista Transilvania din Sibiu şi Revista Sociologie Românească.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*