Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Tomaşeschi către Nichita: Nu minţiţi Consiliul Local, domnule primar!

dragomir tomaseschiLiderul Forţei Civice Iaşi, avocatul Dragomir Tomaşeschi îl acuză pe primarul Gheorghe Nichita că le pregăteşte ieşenilor un nou împrumut, de peste două milioane de euro. Fostul prefect din timpul guvernării PDL spune că pentru aceasta, primarul PSD are nevoie de aprobarea Consiliului Local pe care a găsit de cuviinţă să-l mintă prin omisiune.

„Citez din referatul de specialitate pe care executivul Primăriei l-a înmânat fiecărui consilier local: „Prin contractarea unui asemenea împrumut, gradul de îndatorare al Municipiului Iaşi, pe perioada derulării împrumutului, s-ar situa sub 30%, fiind cu mult mai mic faţă de pragul maxim admis, de 70%, pentru accesul la acest tip de finanţare„. Alte detalii legate de pragul de îndatorare nu există. Nu toţi consilierii locali sunt de profesie economişti sau jurişti. Unii sunt doctori sau profesori. Alţii au alte meserii. Tocmai de aceea executivul Primăriei are obligaţia ca, prin referatele de specialitate, să le explice aleşilor locali întregul context în care se propune un proiect de hotărâre, ca aceştia să poată vota în cunoştinţă de cauză. Ce poate să înţeleagă o persoană fără pregătire juridică sau economică din formularea executivului? Că Primăria are un grad de îndatorare mic şi că mai poate contracta împrumuturi. În realitate, Primăria nu se mai poate îndatora la vreo bancă„, spune Dragomir Tomaşeschi.

Potrivit Legii Finanţelor Publice, art.63, alin (4),  unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi dacă nivelul cheltuielilor anuale aferente tuturor creditelor depăşeşte 30% din venituri.

Pragul de 70%, la care face referire referatul de specialitate, este valabil numai pentru împrumuturile contractate la Ministerul Finanţelor Publice, nu şi la bănci. Ori, banii din acest tip de împrumut se obţin în condiţii restrictive şi nu pot fi folosiţi pentru investiţii ci, exclusiv, la plata arieratelor„, a mai spus Tomaşeschi.
Acum trei săptămâni, Consiliul Local a mai aprobat contractarea unui credit, tot de la Ministerul Finanţelor, de şapte milioane de euro. Cum acel credit ridica plafonul maxim de îndatorare la 27%, cu noul împrumut gradul de îndatorare se va apropia de limita maximă admisă de lege – 30%.

Pe primarul Nichita nu-l interesează că cine îl va succeda în funcţie nu va avea voie să împrumute un leu. Nu le arată minim respect nici măcar membrilor Consiliului Local, cărora le pune în mapă documente incomplete. Unicul său principiu pare a fi cel al regelui Ludovic XV-lea: „După mine, potopul!” „, a mai declarat Dragomir Tomaşeschi.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*