Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

 

Petru Movilă: Regionalizarea va fi un pericol de pierdere a puterii certe actuale

petru movilaPetru Movilă, preşedintele organizaţiei municipale Iaşi a PDL îi persiflează pe useliştii care lucrează la proiectul regionalizării afirmând despre aceştia că s-au inspirat de la chinezi şi au decis că e momentul ”ca şi aici, la noi, în România, fiecare oraş să fie buricul pământului, fără a se mai şti cine şi ce atribuţii are şi mai ales”.
 
Asistăm la o realitate neobişnuită pentru perioada postdecembristă. USL, beneficiind de un capital electoral cum n-a mai avut nici o alianţă politică ajunsă la guvernare în ultimii 23 de ani, vrea să-şi impună propriile proiectele fără să aibă nicio durere de cap. Un astfel de proiect, extrem de important de altfel este regionalizarea României. Ce ne va aduce o regionalizare cu zeci de capitale? Cum va fi împărţită în mod corect România fără să fie o desconsiderare pentru istorie, pentru cultură şi cu oraşe promovate de faţadă, pentru a împăca mai mulţi membri ai USL care au bătut din picior şi au cerut să fie voievozi?”, se întreabă deputatul  Petru Movilă. 
 
Parlamentarul spune că unul dintre susţinătorii actuali ai proiectului de regionalizare în varianta Dragnea este chiar ministrul Relu Fenechiu, nimeni altul decât liderul PNL Iaşi, ”cel care în 2011, atunci când Emil Boc a readus în prim-plan regionalizarea, spunea sus şi tare că Traian Băsescu şi PDL sunt disperaţi să facă regionalizarea”, au plecat de la 8 judeţe şi au ajuns să facă 18.
 
În timpul campaniei electorale din noiembrie 2012, a fost dat publicităţii Manifestul pentru Iaşi. Primul punct era Iaşi, capitală regională, pentru că Iaşul trebuie să-şi recapete statutul de odinioară şi pentru că Iaşul a fost şi este centrul cultural, religios şi academic al Moldovei. Mai apoi, la scurt timp, atât Gheorghe Nichita, primarul Iaşului cât şi Relu Fenechiu, actualul ministru al Transporturilor au spus, la unison, că singura capitală a Moldovei este Iaşul. Astăzi observăm că USL, folosindu-se de majoritatea de 70%, face regionalizare în interesul membrilor de partid PSD şi PNL, cu zeci de capitale, fiecare gajată deja unui uselist”, mai spune Movilă.
 
Experienţa Uniunii Europene a demonstrat că delegarea puterii de decizie la un nivel intermediar poate fi şansa dezvoltării acestor regiuni, întrucât conducerea este suficient de aproape pentru a orienta strategiile şi resursele către necesităţile reale, specifice, şi în acelaşi timp, destul de puternică pentru a crea cadrul unor decizii corelate teritorial, cu o viziune mai largă şi perspectivă de viitor.
 
Din păcate, cred că regionalizarea va fi  un pericol de pierdere a puterii certe actuale, mai ales în condiţiile în care USL nu are curajul să stabilească un singur oraş capitală regională, un oraş care să fie centrul administrativ. Ce fel de regiune e cea care are sediul administrativ într-un oraş, Direcţia de Finanţe în altul, Direcţia de Mediu în altul şi tot aşa? La fel cum ar arăta administraţia centrală cu Ministerul de Finanţe la Iaşi, cu Ministerul de Justiţie la Timişoara, Transporturile la Braşov,  şi tot aşa”, a mai declarat Petru Movilă

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*