Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Încă un spectacol de la Opera din Iaşi care se joacă cu casa închisă

Rigoletto Opera IasiBiletele pentru spectacolul ”Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, care va avea loc duminică, 3 martie, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, s-au epuizat, după cum anunţă reprezentanţii instituţiei de cultură. Bianca Grigoriu, purtătorul de cuvânt al Operei Naţionale Iaşi ne-a informat că pentru spectacolul de pe 3 martie se pun la dispoziţie 30 de bilete fără loc la preţ redus, 10 lei biletul. De la inceputul anului, acesta este cel de-al treilea spectacol de opera transpus pe scena Nationalului iesean care se joaca cu casa inchisa.  Regia spectacolului  Rigoletto îi aparţine lui Cristian Mihăilescu, dirijor este David Crescenzi, iar scenografia este semnată de Viorica Perju.

 Din cauza îmbolnăvirii tenorului Marius Manea rolul  Ducelui de Mantua, din spectacolul ”Rigoletto”, de Giuseppe Verdi, va fi interpretat de noul solist al Operei ieşene – Florin Guzgă.

  ”Este primul spectacol integral multimedia din România, în care partiturile artiştilor alternează cu proiecţii de fotografie şi de film. S-au făcut filmări special pentru acest spectacol, pentru a da o nouă dimensiune acţiunii. Proiecţiile de pe ecran nu sunt un pleonasm, nu repetă ceea ce se întâmplă pe scenă, ci duc o idee mai departe, merg la simbol, merg la esenţă. Însăşi acţiunea din Rigoletto este un permanent balans între vis şi realitate. Pe această dualitate este construit întregul spectacol”, a dezvăluit regizorul Cristian Mihăilescu în 2009.

 Florin Guzgă a făcut parte din corul O.N.R.I., fiind în prezent în an terminal la Facultatea de Interpretare, Compoziţie şi Studii muzicale teoretice, din cadrul Universităţii ”George Enescu” din Iaşi, la clasa prof. dr. Corneliu Solovăstru.

 În 2009 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii ”Al. I. Cuza”, din Iaşi.

 Anul trecut a obţinut _Premiul al II-lea la Concursul Internaţional ”Vincenzo Bellini”- în Caltanissetta, Italia, dar şi Premiul special pentru tenori ”Galliano Masini” în cadrul aceluiaşi concurs.

Din distribuţie mai fac parte:

 RIGOLETTO – OLEG  IONESE

GILDA – LĂCRĂMIOARA MARIA HRUBARU ROATĂ

SPARAFUCILE – DAN POPESCU

MADDALENA – MARIA MACSIM NICOARĂ

GIOVANNA – BRÂNDUŞA MOŢOC

MONTERONE – DANIEL MATEIANU – debut

MARULLO – GABRIEL GHEORGHIȚĂ

BORSA – TUDOR FLORENȚA

CEPRANO – CĂTĂLIN BEREA

CONTESA CEPRANO – CRISTINA GRIGORAŞ

UŞIERUL – _VICTOR ZAHARIA

PAJUL – ANDREEA CHINEZ

Premiera operei a avut loc la 11 martie 1851, la Teatro La Fenice din Veneţia. Libretul este scris de Francesco Maria Piave, după piesa ”Regele se amuză” a cunoscutului scriitor francez Victor Hugo. Personajele pline de viaţă şi muzica însufleţită au făcut din Rigoletto una dintre operele preferate ale publicului de-a lungul timpului.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*