Fiscul ieşean a înregistrat, joi, una dintre cele mai mari tranzacţii, după ce a reuşit ssă valorifice cea mai înaltă clădire din Iaşi. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a cumpărat imobilul de 13 etaje ce aparţine Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi. Clădirea a fost vândută pentru suma de 15 milioane lei, fără TVA, adică un total de 18,6 milioane lei (4,1 milioane euro). Rectorul UPA din Iaşi, prof.dr. Doru Tompea, contestă licitaţia şi spune că va merge până în pânzele albe ca să dovedească nedreptatea care consideră că i s-a făcut. UMF vrea să folosească clădirea pentru săli de curs şi laboratoare.(P)Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a cumpărat în urma licitaţiei organizate de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi, la cea de-a treia strigare, clădirea turn a Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi contra sumei de aproximativ 15,5 milioane de lei, fără TVA.
Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii realizate de către Fiscul ieşean, imobilul celor de la UPA fiind unul dintre cele mai noi proiecte arhitecturale din Iaşi ridicate după anul 1990. Licitaţia pentru vânzarea clădirii de 13 etaje este însă contestată de către rectorul UPA din Iaşi, prof.dr. Doru Tompea, care acuză Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi de faptul că a subevaluat în mod intenţionat proprietatea şi că a scos-o a treia oară la licitaţie fără să ia în considerare ofertele de cumpărare pe care acesta le-a găsit.
„Avem spaţii unde să desfăşurăm activitatea fără probleme, dar pentru noi asta nu înseamnă că nu vom declanşa toate căile de atac împotriva acestei samavolnicii. Universitatea merge mai departe fără niciun fel de problemă, dar ne vom lupta pentru recuperarea activelor şi vom imputa prejudiciul de câteva milioane de euro acestor funcţionari, de sus până jos, de la primul până la ultimul care a semant“, a declarat prof.dr. Doru Tompea.
Acesta a mai adăugat că va depune o plângere oficială către DNA împotriva „modului în care a fost această clădire scoasă la licitaţie“. Plângere penală împotriva evaluatoruluiAcesta susţine faptul că, pe parcursul anului trecut, conducerea UPA din Iaşi era implicată într-o serie de demersuri pentru a vinde spaţiul care tocmai a fost cumpărat de UMF Iaşi pentru o sumă de peste 10 milioane de euro. Pe parcursul anului trecut, conducerea UPA din Iaşi a precizat că s-au realizat o serie de evaluări ale valorii de piaţă a clădirii de 13 etaje, care au concluzionat că aceasta valorează mult mai mult decât suma cu care a fost vândută.
Clădirea a fost evaluată o dată la 14,5 milioane de euro, un alt raport plasa valoarea ei la 12,5 milioane de euro în timp ce un raport al unuia dintre cumpărătorii interesaţi analiza că aceasta ar fi valorat 10,7 milioane de euro. Însă un raport din luna mai a anului acesta, realizat de către evaluatorul autorizat Teodora Avramia Chiteală, la cererea Direcţiei de Finanţe, a plasat valoarea clădirii la 4,1 milioane de euro. Conducerea UPA a înaintat o plângere penală împotriva acesteia, acuzând-o de subevaluarea proprietăţii.
„Considerăm că la întocmirea raportului de evaluare, expertul a dat dovadă de rea-credinţă, şi-a îndeplinit într-un mod defectuos atribuţiile de serviciu şi prin aceasta a cauzat o pagubă însemnată atât în patrimoniul UPA din Iaşi cât şi bugetului de stat, valoarea stabilită de doamna expert nu acoperă nici măcar datoriile către creditorii care au drept de ipotecă asupra acestui imobil“, se precizează în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, redactată de către conducerea instituţiei de învăţământ superior privat din Iaşi
Universitatea mai contestă şi faptul că au adus în faţa reprezentanţilor Finanţelor Publice din Iaşi dovezi cum că au găsit ofertanţi care să asigure cumpărarea imobilului, contra sumei de 12,5 milioane de euro. Însă conform răspunsului primit la o contestaţie oficială depuse de către UPA din Iaşi la Fisc, oferta nu a fost luată în considerare pentru că „intenţia de cumpărare formulată de către consorţiul britanic nu asigura încasarea certă şi integrală a creanţelor la bugetul de stat până la termenul fixat, de 7 august“, după cum se precizează în documentul citat. Cu cele 12,5 milioane de euro, UPA din Iaşi ar fi putut plăti şi restanţele către Garanti Bank, aproximativ 4 milioane de euro, şi către bugetul de stat, de aproximativ 3,1 milioane de euro. În acest caz, cele aproximativ 3,5 milioane de euro ce urmează a fi plătite de către UMF ar fi trebuit să revină integral Garanti Bank, însă în urma unei înţelegeri suma se va împărţi între bancă şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi
. „O parte dintre cele 15 milioane de revin nouă, o sumă substanţială, în urma unei înţelegeri cu Garanti Bank, chiar dacă aceştia au fost creditori de rang 1. Acest lucru s-a putut fiindcă acest imobil este pus gaj pentru o anumită valoare a creditului, mai fiind şi alte gajuri ale universităţii depuse la Garanti. Dacă licitaţia a fost contestată răspunsul instituţiei noatre va fi să trimitem părţile nemulţumite către o instanţă judecătorească“, a precizat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice din Iaşi.
În prezent, până la soluţionarea contestaţiilor pe care conducerea UPA din Iaşi susţine că le-a făcut, UMF are la dispoziţie cinci zile să achite cei aproximativ 15,5 milioane de lei, după perioada aceasta devenind proprietari ai clădirii, urmând să se stabilească ulterior felul în care clădirea de 13 etaje va trece de la un proprietar la altul.
La rândul lor, reprezentanţii UMF susţin că această achiziţie este doar un pas dintr-un proces cu mai multe etape. „Până acolo mai avem paşi, avem perioada de contestaţie şi de plată. Nu am cunoştiinţă despre contestaţia depusă de domnul Tompea şi înainte ca ANAF-ul să execute silit universitatea noi am fost în câteva discuţii preliminare, am parcurs câteva etape, dar nu am ajuns la discuţia pe oferta financiară. Am trecut doar de etapa de vizitare a imobiliului şi de verificare şi prezentare a documentelor cu valoare juridică. În momentul în care a intervenit ANAF-ul, noi am suspendat discuţia pentru că nu ştiam cert cu cine să discutăm“, a declarat ec.
Daniela Druguş, director general administrativ al UMF Iaşi. Directoarea universităţii a precizat că spaţiul va fi folosit exclusiv ca spaţiu de învăţământ, imobilul urmând a fi destinat sălilor de clasă şi laboratoarelor pentru studenţii UMF.Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi a executat silit pentru datorii la bugetul de stat Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi în luna octombrie a anului trecut, când imobilul de 13 etaje a fost scos la vânzare pentru suma de aproximativ 31 de milioane de lei fără TVA. Nici la această primă strigare şi nici la următoarea, de aproximativ 23,2 milioane de lei, de pe 19 decembrie, nu s-a înscris nimeni, astfel încât ieri, 7 august, imobilul a fost vândut pentru 15,5 milioane de lei. Singurii care s-au înscris la licitaţie au fost reprezentanţii UMF Iaşi.
Sursa Ziarul de Iaşi