Şeful Filarmonicii din Iaşi, Bujor Prelipcean, este cercetat penal de procurori pentru conflict de interese. Anchetatorii l-au pus sub urmărire penală pe Prelipcean în urmă cu câteva zile acuzându-l pe acesta că ar fi încheiat contracte cu fostul jurist al instituţiei chiar şi după ce acesta şi-a dat demisia. În anii 2011 şi 2012, juristul Dumitru Popa şi-a dat demisia de la Filarmonică şi a intrat în avocatură, scrie Ziarul de Iasi. În aceeaşi perioadă, Popa a continuat să încaseze lunar bani, însă nu în baza contractului de muncă, ci a unor contracte de asistenţă juridică. Procurorii spun că situaţia se încadrează la conflict de interese întrucât, potrivit legii, persoanele care au încheiat raporturile contractuale cu o instituţie publică nu mai pot încasa sume de bani pentru prestări de servicii timp de cinci ani. Juristul Popa ar urma şi el să fie pus sub urmărire penală.
Un nou dosar bombă a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Magistraţii ieşeni au dispus, în urmă cu câteva zile, începerea urmăririi penale pe numele directorului Filarmonicii de Stat „Moldova“ Iaşi, Bujor Prelipcean, acuzat de conflict de interese. Cercetările în cazul violonistului au pornit ca urmare a unei sesizări din oficiu a procurorilor. „Pot confirma că în dosarul la care faceţi referire a fost începută urmărirea penală“, ne-a spus Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al instituţiei ieşene. Prelipcean a aflat care îi sunt învinuirile şi a dat declaraţii în faţa anchetatorilor în cursul săptămânii trecute.
Contracte suspecte cu fostul jurist
Potrivit unor informaţii deţinute de „Ziarul de Iaşi“, acuzaţia de conflict de interese ce îi este imputată lui Bujor Prelipcean ar avea la bază contractele de asistenţă juridică încheiate cu actualul consilier juridic al Filarmonicii, Dumitru Popa. Acesta este, de altfel, şi purtător de cuvânt al instituţiei.
În anul 2011, Popa s-a retras din funcţia de consilier juridic de la Filarmonică ca urmare a intrării în Baroul Iaşi. Cu toate acestea, juristul ar fi încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică cu fostul său în angajator, primind aceeaşi retribuţie, însă având şi posibilitatea de a-şi exercita funcţia de avocat. Procurorii au reţinut că, potrivit legii, funcţionarii publici care au încheiat raporturile contractuale cu o instituţie de stat nu au dreptul de a încasa bani de la respectiva entitate în astfel de situaţii. Contactat telefonic de „Ziarul de Iaşi“, juristul Dumitru Popa a precizat că nu ştie despre ce este vorba atunci când a fost întrebat despre dosarul de pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. „Eu nu am fost chemat la Parchet şi nu ştiu nimic despre acest dosar“, a spus Popa, care a recunoscut că, în perioada în care a fost avocat, a încheiat contracte de asistenţă cu Filarmonica.
Infracţiunea de conflict de interese s-ar fi derulat până în august 2012, atunci când Popa s-a suspendat din Baroul Iaşi şi a revenit în funcţia de consilier juridic al Filarmonicii. Din informaţiile deţinute de „Ziarul de Iaşi“, în perioada următoare, cel mai probabil, juristul Dumitru Popa va fi şi el pus sub urmărire penală pentru aceeaşi infracţiune.
Bujor Prelipcean ar fi declarat în faţa anchetatorilor că nu a ştiut că încheierea respectivelor contracte ar fi fost ilegală. Directorul de la Filarmonică nu a răspuns ieri la telefon pentru a-şi expune un punct de vedere, în ciuda apelurilor insistente.
Prelipcean este una dintre cele mai importante figuri din cultura ieşeană. Artistul a fost director al Filarmonicii Iaşi, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei, între anii 1984 şi 1988, în prezent ocupând această funcţie din 1999. Prelipcean este cetăţean de onoare al municipiului Iaşi şi a primit Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de cavaler, pentru merite deosebite în promovarea culturii româneşti în ţară şi peste hotare. Violonistul este şi profesor universitar doctor la Universitatea de Arte „George Enescu“.