Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

 

Lansare de carte la UPA : Statul sunt eu. O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012

„O carte document care obligă la imparţialitate”. Astfel a fost caracterizată ultima apariţie editorială – Statul sunt eu. O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012, semnată de prof.univ.dr. Alexandru Radu, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi.

Lansată la universitatea ieşeană, volumul scris Alexandru Radu şi Dan Buti a fost subiectul unei îndelungi dezbateri între invitaţii prezenţi în Sala Senat, atât politicieni cât şi politologi şi profesori universitari.

Rectorul UPA din Iaşi, Prof.univ.dr. Doru Tompea a realizat o cronologie a evenimentelor ce au avut loc în lunile iulie-august 2012, catalogând cartea drept ”o carte document şi care păstrează un echilibru al comentariilor”.

Consilierul judeţean, Mihail Baciu a subliniat faptul că această carte este incitantă încă din titlul. 

La o primă vedere, titlul pare să facă referire la Traian Băsescu, dar, iată că nu e aşa. Autorii nu au căutat un dictator, ci au avut o atitudine obiectivă”, a completat Prof.univ.dr. Mihail Baciu. 

La rândul său, deputatul Petru Movilă a declarat că evenimentele politice din iulie-august 2012 au fost total neproductive pentru România. 

Cartea este un document care permite oricărui tip de cititor să îşi formeze propria opinie. Nu îţi induce nimic în subliminal”, a spus acesta.

Din punct de vedere al scriiturii, Prof.univ.dr. Anton Carpinschi a evidenţiat acurateţea cu care a fost redactată această carte, cu atât mai mult cu cât avem de a face cu doi autori din generaţii diferite. 

Remarcăm că e vorba de prezenţa a doi autori şi e o carte scrisă în colaborare. Eu sunt în cunoştinţă de cauză, ştiu cum e să colaborezi la un volum cu un fost student. Totuşi, din acest punct de vedere în care se creează o alchimie intelectuală extrem de interesantă”, a completat profesorul ieşean.

La rândul său, politologul Lucian Dârdală a subliniat faptul că în cartea ” Statul sunt eu. O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012”, autorul Alexandru Radu face o analiză teoretică pe un fapt politic concret. ”Asemenea cărţi sunt biografii excelente pentru politologi, este o carte scrisă impecabil din punct de vedere al obiectivităţii”.

Jurnalistul Ovidiu Mihăiuc a declarat că volumul de faţă ”obligă la imparţialitate, întrucât sunt foarte multe detalii legate de actorii principali de scena politică românească, cât şi despre detalii evenimentelor din iulie-august 2012”.

Autorul cărţii, Radu Alexandru a declarat în final că se bucură ”că lansarea de la Universitatea Petre Andrei din Iaşi a fost una atît de lungă şi de interesantă”. 

Despre carte pot să vă spun că am scris-o doar în patru ore. Celălalt autor, Daniel Buti este un fost student de-al meu, de care, pot să vă spun, că sunt foarte mândru că am reuşit să scriem această carte împreună. Titlul cărtţii l-am ales şi pentru impact şi, cred eu, rezumă cel mai bine substratul cărţii. Nu face referire la Traian Băsescu, ci la o caracteristică definitorie pentru politica din România şi anume, nu instituţiile contează în ţara noastră, ci oamenii din fruntea instituţiilor”, a conchis Prof.univ.dr. Alexandru Radu.

Lansarea cărţii  Statul sunt eu. O istorie analitică a crizei politice din iulie-august 2012 a închis seria de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 15 ani de când a fost înfiinţată Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul UPA din Iaşi. 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*