Alergiile sunt numeroase si severe in aceasta perioada. In fiecare zi cel putin 2-3 pacienti necesita terapie de urgenta dupa expunerea la polen, praf stradal, mirosul de fan, mirosul florilor de tei sau parfumul altor flori sau in urma intepaturilor de insecte si a substantelor utilizate la tratarea plantelor in agricultura.
Formele clinice sunt extreme de variate si merg de la banalele rinite alergice insotite de prurit,rinoree si stranut sau conjunctivite alergice insotite de lacrimare si clipit frecvent pana la alergodermii cu eruptii maculopapuloase pruriginoase.
Formele severe imbraca multiple forme clinice mergand de la criza de astm bronsic pana la soc anafilactic sau edem Quincke.
Formele severe sunt intalnite adesea la femei, cunoscute cu senbilitate la diversi alergeni, la care imediat dupa expunere apar eruptie maculopapuloasa generalizata pruriginoasa si tulburarile respiratorii si impun adesea masuri de resuscitare volemica si respiratorie, administrarea de antiinflatorii steroidiene, simpaticomimetice si antihistamice. Prognosticul ramane rezervat in absenta unui tratament rapid datorita evolutiei brutale si riscurilor de complicatii majore.
Recomandam celor cunoscuti cu diverse tipuri de alergii sa evite expunerea la acestea, sa aiba in permanenta asupra lor medicatia de urgenta iar in cazul aparitiei primelor simptome ( eruptii, prurit, disfonie, dispnee) sa se prezinte de urgenta la spital intrucat evolutia poate fi fatala in absenta unui tratament corespunzator.
Exista si cateva ,,trucuri” pentru evitarea expunerii la anumiti alergeni si scaderea riscului de aparitia acestora legate de momentul zilei si starea organismului:
Dimineta : reduceti expunerea la polen prin evitatarea aerisirii matinale, cand cantitatea de polen e mai mare sau purtarea de ochelari de soare atunci cand faceti sport dimineata in aer liber.
Dupa-amiaza: e momentul ideal pentru sport in aer liber si incercati sa reduceti stresul ce potenteaza evolutia reactiilor alegice. Stergeti praful cu geamul deschis si cu lavete umede pentru a evita expunerea si utilizati aspirtoare etanse.
Seara: scuturati hainele si incaltamintea de praful de pe strada inainte de a intra in locuinta si faceti un dus pentru indepartarea acestuia de pe piele. Schimbati hainele de strada cu o tinuta de interior. O alimentatie bogata in peste si omega-3 ar avea efecte benefice in reducerea reactiilor alergice.
Nu in ultimul rand respectati tratamentul prescris de alergolog atat ca doze cat si ca durata intrucat abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicatii.
Medicul Tudor Ciuhodaru: Aproape 2-3 pacienţi ajung pe zi la spital cu alergii
http://iasinews.ro/wp-content/upload