Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Aeroportul Internaţional Iaşi a fost deszăpezit şi este deschis traficului aerian

In ciuda conditiilor meteorologice extreme si a codurilor de ninsoare si viscol emise de meteorologi, Aeroportul Iasi ramane operational si deschis traficului aerian, fara restrictii. Intarzierile curselor din programul de zbor, nu s-au datorat pana la acest moment Aeroportului International Iasi.

Desi ninsoarea abundenta inregistrata inca de ieri a blocat mai multe drumuri nationale si judetene, Aeroportul Iasi a fost mentinut deschis, conditiile de la sol fiind in parametrii optimi pentru aterizarea si decolarea in siguranta a aeronavelor. S-a procedat la interventia continuua , practic 24 de ore din 24 , cu toate echipamentele speciale destinate acestor operatiuni, in mod coordonat , pentru indepartarea depunerilor de zapada de pe suprafetele de miscare si mentinerea unor coeficienti de franare foarte buni.

Astfel, coeficientul de franare obtinut pe pista Aeroportului Iasi, este de 0.44, in conditiile in care valoarea de 0.5 este considerata exceptionala si se obtine frecvent doar in perioadele de vara -toamna cand nu exista depuneri de zapada.

La nivelul intregii tari , Aeroportul Iasi inregistreaza cel mai bun coeficient de franare, alaturi de Aeroportul Cluj, desi regiunea noastra se afla sub imperiul unor fenomene meteorologice mult mai nefavorabile.

In conditiile in care numeroase sectoare de drum sunt blocate datorita depunerilor masive de zapada, facem tot ce ne sta in putinta sa asiguram Iasului si regiunii limitrofe aceasta cale de comunicatie, pentru a evita izolarea comunitatii chiar si pentru perioade scurte de timp. In acest moment, Aeroportul International Iasi este dotat cu echipamente de interventie extrem de performante, dedicate special sectorului de aviatie, a caror caracteristici  face posibila decontaminarea suprafetelor de miscare pentru aeronave intr-un timp extrem de redus. In anii trecuti, inainte de 2012, in lipsa acestor dotari obligatorii, cu echipamente ce se incadreaza la categoria siguranta, mentinerea operationala a Aeroportului Iasi era practic imposibila, indiferent de efortul depus. Astazi, dorim ca piata aviatiei civile, companiile aeriene, sa cunoasca faptul ca Aeroportul Iasi are o infrastructura de aterizare/decolare la standardele cele mai inalte si este dotat cu echipamente ce pot mentine aeroportul operational si in conditii extreme de precipitatii sub forma de ninsoare. Acest lucru inseamna atractivitate, predictibilitate in operare si in cele din urma castig. Ne asteptam in perioada urmatoare, sub aceste conditii meteorologice extreme, sa primim la Iasi mai multe zboruri ce aveau ca destinatie aeroporturile invecinate. Sigur, pot exista situatii cand furia naturii face imposibila orice tip de interventie umana, indiferent de ce aeroport este vorba, insa, in afara acelor momente dorim sa ramanem un reper pozitiv la nivelul infrastructurii de aviatie civila. , a declarat Marius Bodea, presedinte al Consiliului de Administratie al Aeroportului Iasi.


http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*