Joi 09 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Bancă prinsă că îşi faulta clienţii. Amenzi de 500.000 de lei

Piraeus Bank a fost amendată de Protecţia Consumatorului cu 20.000 de lei. Instituţia financiară percepea unui client un comision abuziv, a considerat instituţia de control.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au împărţit amenzi de peste 500.000 lei agenţilor economici prinşi pe picior greşit în primele trei luni ale anului. În total, comisarii ieşeni au efectuat 658 acţiuni de control aplicând 323 de amenzi şi 163 de avertismente. Tot în această perioadă, la sediul instituţiei au fost înregistrate 1.062 de reclamaţii din partea consumatorilor ieşeni, în urma acestora fiind aplicate şi cele mai mari amenzi din această perioadă. Datele raportului la primele trei luni au fost prezentate ieri de directorul Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor în cadrul Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor, la sediul Prefecturii.

Potrivit Ziarul de Iaşi, spre deosebire de CJPC, o altă instituţie cu atribuţii de control în rândul operatorilor economici, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dat sancţiuni de doar 21.000 lei în aceeaşi perioadă. Cea mai mare amendă dată în intervalul menţionat a fost de 20.000 lei, aplicată instituţiei bancare Piraeus Bank pentru încălcarea prevederilor OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Mai precis, în urma reclamaţiei unui consumator, comisarii au constatat existenţa unor clauze abuzive în contract referitoare la perceperea unui comision.

O altă amendă importantă, de 15.000 lei, a fost aplicată furnizorului de energie electrică E.ON România, pentru “comportament incorect şi afectarea intereselor economice ale consumatorului”. Ca şi în cazul anterior, amenda a fost dată de comisari în urma reclamaţiei unui consumator, care susţinea că a fost debranşat abuziv, fără preaviz. Celelalte amenzi au fost date de comisari în urma aspectelor sesizate de consumatori în reclamaţii, în cadrul unor tematici proprii de control sau în urma tematicilor dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

În cadrul ultimei categorii, comisarii ieşeni au aplicat amenzi de aproximativ 94.000 lei pentru deficienţe în comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie, a detergenţilor lichizi vrac, a produselor alimentare ecologice sau unor patroni de case de amanet. În cadrul tematicilor proprii de control, comisarii au verificat 78 de restaurante aplicând amenzi de peste 50.000 lei şi 33 de operatori conomici vănzători de carne şi produse din carne, aplicând amenzi de 33.500 lei.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*