Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

 

Fascinanta poveste a ieşeanului care a ajuns să lucreze alături de primarul New York-lui

Putini sunt cei care risca totul pentru a-si indeplini un vis. Povestea ieseanului care lucreaza de ani de zile la primaria din New York incepe imediat dupa terminarea facultatii. Studiile universitare le-a facut la Bucuresti, pentru ca inainte de 1989, invatamantul superior iesean nu avea facultate de arhitectura. Dupa terminarea facultatii a revenit in Iasi, unde s-a angajat ca arhitect la fostul Institut de proiectari. Doi ani de zile l-a rugat insistent pe directorul institutului sa-i acorde o locuinta, dar a fost refuzat de fiecare data. Asta l-a suparat atat de tare, incat a plecat sa lucreze la un institut similar din Bucuresti. In mintea ieseanului a incoltit ideea de a pleca in strainatate. Era fascinat de America si era convins ca acolo isi putea indeplini orice vis. De la o zi la alta, dorinta de a parasi tara era din ce in ce mai mare. Cu toate acestea, nu putea pleca atat de usor. Era in perioada regimului comunist.

In ’77 a plecat pentru totdeauna in Tara Fagaduintei

In Bucuresti, Gheorghe Tomosoiu a cunoscut-o pe viitoarea sotie. A agatat-o in tramvai, dupa cum povesteste fratele sau, dr. Dan Tomosoiu. „I-a placut pe loc de ea si a facut tot posibilul sa-i intre in gratii. A cunoscut-o in tramvai. Lui ii placeau foarte mult femeile si nu i-a fost greu sa o cucereasca”, a spus medicul Dan Tomosoiu. Nu a stiut ca ea il va ajuta sa plece din Romania, chiar legal. Aproape toata familia tinerei locuia in America. Au depus actele pentru reintregirea familiei si asa, ieseanul Gheorghe Tomosoiu a plecat pentru totdeauna in Tara Fagaduintei. Era in anul 1977 si avea 30 de ani. Familia din Iasi a fost convinsa ca nu il va mai revedea niciodata. Pentru ca tatal a fost detinut politic, erau monitorizati in permanenta de securitate si asta le spulbera orice speranta. Pentru medicul Dan Tomosoiu, a fost ultima data cand si-a vazut fratele.

„Fratele meu, cu care aveam o relatie speciala, si-a dorit enorm sa plece din tara. Ar fi fost in stare sa faca orice, numai sa stie ca ajunge in America. Sotia a fost sansa lui. Tata a fost detinut politic, noi, copiii, eram persecutati politic, nu era usor. Eu cred ca daca ar fi obtinut locuinta de la institutul din Iasi, ar fi ramas. La inceput in America a lucrat, o perioada, la niste patroni, dupa care s-a angajat ca arhitect la primaria din New York. Si astazi lucreaza tot acolo, de unde urmeaza sa iasa la pensie”, a declarat medicul Tomosoiu.

Ani de zile i-a fost frica sa nu fie retinut

Isi suna lunar fratele, cu toate ca stia ca este urmarit pas cu pas. S-au revazut dupa 11 ani, timp in care ii auzea doar vocea la telefon. „Aveam cunostinte la telefoane si o data pe luna imi faceau legatura cu fratele meu din America. Nu am vorbit niciodata de acasa. Ma duceam la prieteni si vorbeam cu Gheorghe. Asa am procedat 11 ani. Bineinteles ca imi era dor de frate, dar aveam liniste sufleteasca, pentru ca stiam ca ii este bine. Dupa 1990, mi-am citit dosarul de la securitate si toti prietenii mei de la care dadeam telefoane fusese chemati la securitate, dar niciunul nu a recunoscut ca eu veneam in casa lor si vorbeam in America. Ani de zile, fratele meu a trait cu frica sa nu fie retinut. Legea americana iti acorda protectie oriunde in lume, dar nu si in tara natala. Eu nu as fi avut curajul lui”, a spus fratele arhitectului.

11 ani nu si-a vazut fratele

Dupa 11 ani, medicul Tomosoiu a avut posibilitatea sa plece sa-si vada fratele, in America. De atunci a mai fost de 8-9 ori, dar niciodata nu a fost tentat sa ramana acolo. „Cand m-am dus prima data in America, fratele meu a fost convins ca ma stabilesc acolo. Pentru el a fost o mare dezamagire cand a aflat ca nu doresc sa locuiesc alaturi de el. Nu am ramas pentru ca nu am acceptat conditiile la care sunt supusi toti medicii imigranti care vor sa lucreze acolo. Trebuia sa o iau de la zero ca medic si pentru mine ar fi fost injositor. Mai am un frate, inginer, care traieste in Romania si nu a dorit nici el sa ramana in SUA. Cu amandoi ma inteleg foarte bine si am o relatie foarte stransa”, a spus medicul Tomosoiu.

Trimitea bani prin evrei

Imediat dupa plecarea din tara, arhitectul Tomosoiu a avut o perioada financiara mai dificila si a avut nevoie de bani. Fratele medic a facut tot posibilul pentru a-i trimite bani. „El nu a trimis niciodata bani acasa in perioada comunista pentru ca nu avea cum sa faca acest lucru. Eu i-am trimis niste bani, pentru ca a existat un moment in care a avut nevoie de sprijin financiar. M-au ajutat evreii pentru ca banii sa ajunga al el. Nu puteam atunci sa-i trimit bani prin posta.

„Nici nu se discuta sa revina in Romania”

Arhitectul Tomosoiu nu si-a dorit niciodata sa revina si sa traiasca in tara natala. Locuieste de 37 de ani in Statele Unite ale Americii si a venit in Iasi, in Romania, doar de doua ori, pentru cateva zile. „In anul 1990 a venit prima data acasa si a stat cateva zile. A revenit in 1992 la inmormantarea mamei si a stat tot cateva zile. La un moment dat a avut o tentativa de a cumpara o casa la Valea Prahovei, dar a renuntat din cauza distantei foarte mari. Iubeste enorm muntele. Nici nu se discuta sa revina in Romania. Are un cerc de prieteni americani care detin functii importante si ii este foarte bine acolo”, a spus medicul Tomosoiu.

Sursa: Buna ziua Iasi

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*