Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Poşta pentru pachete cu mâncare. Doi tineri din Iaşi au înfiinţat un sistem de curierat dedicat exclusiv studenţilor

Sătui să le plătească „la negru” mecanicilor de locomotivă sau şoferilor de maxi-taxi pentru a le trimite pachete copiilor-studenţi la Bucureşti, mai mulţi părinţi din Galaţi au reuşit să convingă CFR să înfiinţeze un serviciu special. În paralel, doi tineri din Iaşi au înfiinţat Poşta Studenţească, transportul făcându-se cu maşina.

Mai mulţi părinţi din Galaţi, ai căror copii sunt studenţi în Capitală, au reuşit să convigă un parlamentar, Paul Ichim, dar şi Ministerul Transporturilor să înceapă un program-pilot de coletărie. Sătui să alerge între mecanicii de locomotivă şi şoferii de maxi-taxi pentru a le trimite pachetele cu mâncare copiilor, plătind „la negru” aceste servicii, părinţii au cerut CFR-ului, prin parlamentarul gălăţean, rezolvarea acestei situaţii, astfel încât coletele să ajungă în siguranţă la destinaţie, pe bază de chitanţă.

Răspunsul Ministerului a venit promt, astfel că, de la 1 aprilie, „Serviciul de transport colete prin conductorul de tren va fi deschis experimental, pentru o perioadă de 45 de zile, pe ruta Bucureşti Nord – Galaţi şi retur. În cazul eficienţei economice, acest serviciu se va extinde şi pe alte rute”.

Experienţa proprie a dus la Poşta Studenţească   Coletăria pentru studenţi le-a dat ideei de afaceri şi la doi tineri ieşeni. Liviu Anania (30 de ani) şi Cătălin Jitariu (29 de ani) au lansat, de câteva luni, printre tinerii din judeţele Moldovei, care studiază la Iaşi, serviciul de Poştă Studenţească. Practic, cei doi folosesc o maşină de tip curier cu care, săptămânal, trec prin toate oraşele mari ale Moldovei şi adună pachetele cu mâncare sau alte bunuri pe care părinţii le pregătesc pentru odraslele lor de la facultate.

Cei doi tineri, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Economie din Iaşi şi în prezent angajaţi la o multinaţională, s-au folosit de experienţa proprie atunci când au decis să se lanseze în acaestă afacere, dar şi de ideea unui prieten. „Conceptul de Poştă Studenţească a apărut la un alt prieten, fost student. Iniţial, planul era să punem umărul toţi trei la dezvoltare, însă el a primit o ofertă de muncă în Bucureşti şi a fost nevoit să se retragă încă dinainte ca ideea să fie pusă în practică”, ne mărturiseşte Liviu.

270 de kilometri pentru doi clienţi   Cei doi tineri şi-au început activitatea la finele anului trecut. Iniţial, aveau programul structurat pe trei rute, în zile diferite. În primul weekend, ieşenii au parcurs nu mai puţin de 270 de kilometri pentru doar două comenzi. „Important era că aveam primii noştri clienţi. Pentru că vrem să facem un brand din Poşta Studenţească, nu ne puteam permite să spunem «pas» celor două comenzi. În săptămâna următoare, au fost trei comenzi, după care au fost şase, şi tot aşa, bulgărele s-a rostogolit. Acum, sunt cel puţin 15 parinţi, dar şi studenţi care apelează la noi, pe fiecare rută”, susţine Cătălin.

Tinerii spun că pachetele au mărimi diferite, transportând de la mâncare, până la frigidere, televizoare, dulăpiore sau chiar haine puse pe umeraş. Preţul porneşte de la 5-7 lei, în funcţie de distanţa parcursă, dar şi de mărimea pachetului. De exemplu, pentru un colet mic adus de la Vaslui, Roman, Hârlău sau Târgu Frumos la Iaşi, adică până la circa 70 de kilometri distanţă, tariful este de 5 lei. Pentru rute mai mari, coletele aduse din Piatra Neamţ, Bacău, Gura Humorului, Târgu Neamţ, Bârlad sau Suceava, coletul mic îi costă pe părinţi 7 lei. Pentru un pachet mediu, cu o lungime de 45 de centimetri şi o înălţime de până la 35 de centimetri, preţul creşte cu 2-3 lei.

Citeste mai mult: adev.ro/n223tj

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*