Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

Fetiţă de 10 ani schilodită de tată în bătaie în timp ce îşi apăra mama

Cazul s-a petrecut sâmbătă într-un bloc din Bularga. Fetiţa are leziuni craniene şi mâna ruptă . Ca să nu se afle de caz, părinţii au scos copilul din spital, pe semnătură. Rudele sunt revoltate şi cer ajutorul „Protecţiei Copilului“minora violata

Caz incredibil petrecut sâmbătă seara într-o familie din zona Bularga, scrie Ziarul de Iaşi. O fetiţă în vârstă de zece ani a devenit victimă în scadalul iscat între părinţii săi, după ce a încercat să-i oprească. Tatăl acesteia, pe fondul consumului de alcool, a început să se certe cu concubina sa, iar când a intervenit, fata a fost lovită violent de bărbat şi a ajuns la spital cu leziuni craniene şi cu mâna ruptă. Rudele susţin că astfel de scandaluri se petrec adesea, iar de nenumărate ori atât fata, cât şi mama, au fost bătute de tatăl alcoolic. Femeia a făcut de mai multe ori plângere la Poliţie, a plecat cu tot cu copil de acasă, dar după câteva zile s-a întors în căminul conjugal. Rudele fetei cer ajutorul Protecţiei Copilului, temându-se că într-o zi se va întâmpla ceva şi mai grav. De asemenea, ieri, ca să nu se afle despre cazul său, bărbatul agresor şi-a convins concubina să scoată fetiţa din Spitalul de Copii, pe semnătură, deşi aceasta are nevoie urgentă de spitalizare.


Împreună de 14 ani

Georgel Baciu şi Angela Vieriu, în vârstă de 57 de ani, respectiv 46 de ani, locuiesc într-un apartament din zona Bularga. Trăiesc în concubinaj de 14 ani şi au împreună un copil, o fata de zece ani. Bărbatul consumă frecvent alcool, iar de fiecare dată când întrece măsura în casă izbucnesc scandaluri, din cauza neajunsurilor. Fata a mâncat de mai multe ori bătaie de la tată, în timp ce încerca să-şi apare mama. Ultima altercaţie a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când copila s-a ales cu mai multe leziuni pe corp. În timp ce tatăl îşi bătea nevasta, fata a încercat să-l oprească şi, nervos, bărbatul a apucat-o de mână şi a aruncat-o în perete, după care a lovit-o cu palmele peste faţă şi în cap. Când spiritele s-au mai calmat, mama a sunat la 112, iar un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi a transportat-o pe minoră la Spitalul de Copii. Medicii au diagnosticat-o cu fractură de antebraţ şi cu leziuni cranio-cerebrale. A fost investigată şi internată pentru tratament şi monitorizare. Chiar dacă rănile fizice nu-i pun viaţa în pericol, cadrele medicale au precizat că minora a rămas cu sechele din cauza violenţelor care se petrec în familie. „Este foarte timidă şi tresare de fiecare dată când este atinsă de asistenţi. Este vizibil că are traume, că toate conflictele dintre părinţi au afectat-o, iar din această cauză s-a interiorizat şi nu prea comunică“, a precizat un medic din spital. Deşi mama şi fata trăiesc un coşmar în propria casă şi sunt mereu bătute şi ameninţate cu cuţitul, au rămas încă sub acelaşi acoperiş cu bărbatul violent.

Rudele femeii susţin că a mai plecat de acasă după ce a fost bătută, a mers la Poliţie şi a făcut plângere, dar după două-trei zile s-a reîntors. „I-am zis de multe ori să vină la mine, să stea împreună cu fetiţa. Nu a fost de acord. Se mai duce câteodată la nişte cunoştinţe, dar revine acasă, deşi ştie că va fi din nou bătută. Dacă ea este mulţumită aşa, poate să stea. Nu ar trebui însă să-şi supună copilul la astfel de chinuri. De mai multe ori a fost agresată şi fata, însă este pentru prima dată când a necesitat internarea în spital. Într-o zi se va produce o nenorocire dacă nu se iau măsuri“, a povestit o rudă, care a încercat de mai multe ori să intervină în scandalul dintre cei doi, dar a fost de fiecare dată alungată şi ameninţată. Potrivit acesteia, tatăl minorei nici nu ştia la ce spital a ajuns copilul său, şi nici nu a venit să o viziteze. „Ei au o relaţie de concubinaj. Deşi nu este căsătorită legal cu el, nu vrea să-l părăsească. Bărbatul este consumator de alcool. Fata este elevă, iar în urmă cu mai mulţi ani a fost victima unui accident rutier, în timp ce traversa strada. A avut coloana ruptă, iar acum încă se recuperează. O perioadă, mama ei a stat cu tatăl pentru că starea de sănătate a fetei nu era bună, dar acum ar trebui să-l părăsească. Atunci când i se sugerează acest lucru, spune că nu are unde să se ducă“, a adăugat ruda.


Doar amenzi

Poliţiştii au mers de mai multe ori la apartamentul celor doi, iar bărbatul a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice. De asemenea, deşi femeia l-a reclamat, de fiecare dată şi-a retras plângerea înainte de a se lua măsurile legale. Cel mai mult de suferit are fata, care, potrivit rudelor, abia mai poate învăţa din cauza scandalurilor şi are probleme de comportament, ca urmare a violenţelor din familie. Familia Angelei Vieru speră ca, de această dată, situaţia să fie analizată şi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, iar fata să fie dată în grija altcuiva, dacă femeia nu decide să-şi părăsească bărbatul. Poliţiştii s-au autosesizat cu privire la acest caz şi fac verificări. „Situaţia este cercetată, iar în funcţie de rezultate se vor dispune măsurile legale“, a precizat subinspector Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Deşi femeia susţine că nu poate pleca de acasă pentru că nu are altă locuinţă, în Iaşi există un centru în care femeile abuzate în familie pot sta temporar, maximum o şase luni, unde beneficiază de consiliere psihologică. În anul 2012, 28 de femei cu 45 de copii au ajuns în Centrul Social pentru Ocrotirea Femeilor Victime ale Violenţei Domestice din subordinea DGASPC Iaşi, iar anul trecut au cerut ajutor 38 de mame cu 72 de copii.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*