Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

 

Un preot din Iaşi ar putea ajunge după gratii. Vezi de ce!

Un cunoscut preot ieşean este la un pas să ajungă după gratii dintr-o cauza şocantă: a contribuit la reabilitarea uneia dintre cele mai vechi biserici din ţara noastră, ce datează de acum aproape jumătate de mileniu. Autorităţile i-au întocmit deja dosar penal, iar acesta se aşteaptă oricând să fie arestat.

Preotul este implicat într-o anchetă de amploare a autorităţilor locale şi naţionale. Cu toate că nu a făcut rău nimănui şi că, dimpotrivă, susţine că a muncit aproape 20 ani pentru a reabilita Biserica „Naşterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Socola, părintele Iustin Neagu consideră că este victima sistemului birocratic din ţara noastră şi a obtuzităţii autorităţilor, scrie bzi.ro.

Originar din localitatea Ghijasa de Jos – Sibiu, părintele Iustin a ajuns la vârsta de 63 ani purtând povara unor dureri ascunse, dar şi a unor necazuri apăsătoare. Venit în 1994 preot-paroh la Biserica Socola, acesta mărturiseşte că tot ceea ce a făcut a fost din dragoste de Dumnezeu.

Preotul a spus că deşi la început a primit aviz favorabil din partea autorităţilor pentru restaurare, faptul că a încălcat o serie de clauze i-a adus sancţiuni din partea organismelor de control.

Lucrările de reabilitare au început în 1994 când eu am ajuns aici. Ele au durat 14 ani. Atunci, aşa am gândit şi apreciat eu, am construit şi o clopotniţă. Asta pentru că acel clopot mare care exista, în greutate de patru tone şi aşezat pe pronaos într-o turlă foarte masivă, a produs fisuri foarte mari. De aici a început cea de-a III-a mare etapă importantă a bisericii, respectiv cea de restaurare şi reabilitare. În paralel am făcut şi documentaţia, fiind sub egida Ministerului Culturii de la conducătorul acestui organism de atunci, Ion Caramitru, şi am primit aviz favorabil pentru lucrări, cu toată documentaţia necesară. Aici erau şi nişte clauze pe care noi nu le-am putut respecta întocmai! Am trecut puţin legea, dar nu pot spune că am încălcat-o„, a mărturisit preotul.

Faptul că a intervenit şi a făcut modificări în structura şi volumetria bisericii a determinat, din partea organelor de control, întocmirea unui dosar penal pe numele preotului. Acesta recunoaşte că a greşit, dar că a fost nevoit să facă acest lucru pentru a duce la bun sfârşit lucrarea.

 

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*