Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

Ruginoasa se pregăteşte să devină câmp de luptă

Supărare mare în comuna ieşeană Ruginoasa! Cu doar câteva zile înainte de tradiţionala bătaie cu bâte, organizată pe 31 decembrie, tinerii au fost anunţaţi că nu mai au voie să vină cu arme la ei, iar evenimentul să fie tranformat într-un spectacol de …colinde. Unii promit răzbunare şi o bătaie mult mai violentă, iar alţii spun că, în semn de protest, cetele de mascaţi vor refuza să mai iasă pe uliţă. Cu toţii aşteaptă însă ziua cea mare, când două tabere de băieţi îşi vor disputa supremaţia în comună, într-o luptă care va dura mai puţin de 10 minute.

O să fie nervoşi tinerii, mai ales că li s-a propus să cânte colinde. Oricum, mulţi cred că jandarmii sunt cei care instigă la violenţă”, spun tinerii din comună.

Elevii se bat la şcoală, după modelul cetelor de băieţi, ar trebui desfiinţat evenimentul”, spune o altă femeie din sat.

Ne ducem la duel, asa cum zice traditia. Vor colinde? Sa asculte la radio, aici traditia e alta”, spune un tânăr pregătit pentru concurs.

Deşi bătaia de la Ruginoasa este extrem de violentă, tinerii din satele Deleni şi Văleni nu vor să renunţe la tradiţie, chiar dacă aceasta, de-a lungul anilor, a fost denaturată. Bătrânii din sat se îngrozesc de ceea ce văd acum pe uliţă şi cât sânge curge la finalul luptei. Aproape 200 de jandarmi vor asigura liniştea în comuna Ruginoasa, pe parcursul manifestării tradiţionale. Anul trecut, cele două tabere au renunţat la bătălie şi au făcut doar o paradă de costume.

http://iasinews.ro/wp-content/upload

Lăsați un comentariu

*