Consorţiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universităţi din România, solicită evaluarea instituţională clară în scopul diferenţierii pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior, pe motiv că acestea, în prezent, sunt judecate, nedrept, pe „criterii egalitariste”.
Universităţile membre ale Consorţiului Universitaria sunt Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.
În cadrul reuniunii de la Iaşi a Consorţiului Universitaria, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii celor cinci universităţi au decis să îşi unească eforturile pentru a realiza o clasificare efectivă a instituţiilor de învăţământ superior, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.
„Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste”, a declarat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, în deschiderea lucrărilor Consorţiului Universitaria.
Potrivit sursei citate, în SUA, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior.
„Prin comparaţie, în România, toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale”, a subliniat rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Vasile Işan.
Reprezentanţii universităţilor au căzut de acord că este nevoie de o iniţiativă comună pentu ca diplomele să „nu mai reprezinte expresia unei presupuse voinţe colective”, se mai arată în comunicat.
„Rostul consorţiului este de a susţine elita învăţământului superior românesc”, a precizat şi rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop.
Totodată, universităţile au tras un semnal de alarmă privind subfinanţarea cronică a educaţiei, în comparaţie cu resursele care trebuie angajate. Astfel, rectorul ASE Bucureşti, Pavel Năstase, a susţinut nevoia „reanalizării finanţării pe student, ţinându-se seama de costurile efective ale unui an de studiu”.
Universităţile mai cer Ministerului Educaţiei emiterea la timp a ordinelor de organizare a admiterii şi a examenelor de licenţă, deblocarea posturilor, simplificarea procedurilor de angajare a personalului nedidactic şi auxiliar, precum şi aprobarea programelor de licenţă şi master cu dublă specializare.